skip to Main Content

Orthorexia Nervosa behandeling

Net zoals bij andere eetstoornissen, heeft Orthorexia een functie in iemands leven. Het geeft misschien een gevoel van controle of het is een middel om gevoelens te verdoven. Tijdens de behandeling gaan we kijken waarvoor de cliënt de eetstoornis gebruikt en wat ervoor in de plaats kan komen. Uiteindelijk is het de bedoeling om op een gezonde manier te kunnen omgaan met moeilijke situaties in het leven.

Ik maak gebruik van verschillende methoden als Orthorexia Nervosa behandeling. Naast emotieregulatie therapie en cognitieve gedragstherapie is er ook de mogelijkheid tot wandelingen en online sessies. Ik zet in wat ik op dat moment nodig denk te vinden. Maar het is natuurlijk ook van belang dat de cliënt zich goed voelt bij de behandeling.

Lees verder

Omgaan met tegenslagen

Wat is Orthorexia Nervosa

Bij een eetstoornis denkt iemand al snel aan Anorexia of Boulimia. Maar er zijn ook andere, minder bekende eetstoornissen. Een voorbeeld hiervan is Orthorexia Nervosa. Deze eetstoornis is niet opgenomen in de DSM. De DSM is een classificatiesysteem voor psychische stoornissen. Daarom is orthorexia (nog) geen officieel erkende eetstoornis.

Iemand met orthorexia is voortdurend bezig met gezond eten. Voedsel met veel calorieën, zoals vet en suiker, wordt vermeden. Je zou kunnen zeggen dat dit een obsessie is geworden. Iemand gaat op een extreme manier en dwangmatig gezond eten. Helaas heeft ook deze eetstoornis grote gevolgen voor de gezondheid en het dagelijks leven.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland orthorexia hebben. De reden hiervan is dat er nog geen duidelijke diagnose bestaat. Op deze pagina vertellen we je alles over orthorexia nervosa. We bespreken de oorzaken van orthorexia, de symptomen en de gevolgen. Ook vind je hier informatie over de orthorexia behandeling die ik als ervaringsdeskundige aanbied vanuit mijn eigen praktijk in Kaatsheuvel.

Oorzaken Orthorexia

Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar er wordt wel steeds meer over gesproken. Zorgverleners geven aan dat vooral bij jongeren steeds meer de focus ligt op gezond eten. Steeds meer jongeren leven op smoothies, eiwitshakes en superfoods en vermijden calorierijk voedsel. Daar is natuurlijk niets mis mee. Iemand heeft echt niet meteen orthorexia wanneer deze persoon enkel biologisch of veganistisch eet. Maar soms kan een gezonde levensstijl doorslaan in een obsessie. Wanneer iemand op een dwangmatige manier gezond wil leven, kan dit zelfs leiden tot een eetstoornis.

Helaas speelt social media een belangrijke rol in het ontstaan van eetstoornissen. Jongeren kunnen hierdoor erg onzeker worden over hun eigen gedrag en uiterlijk. Vaak begint het onschuldig: iemand wil gezonder gaan leven en stopt met het eten van vetten en suikers. Daarna stapt deze persoon over op groenten en fruit om vervolgens alleen nog maar rauwe groenten te eten.

De precieze oorzaken van orthorexia zijn nog niet bekend. Mensen die werkzaam zijn in de sport- of fitnesswereld, diëtisten of dansers lopen mogelijk meer risico op het ontwikkelen van orthorexia. Iemand die veel interesse heeft in gezond en verantwoord eten, kan ook een obsessie ontwikkelen en hierin doorslaan. Ook bepaalde karaktereigenschappen, zoals perfectionisme en de behoefte aan controle kunnen een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van orthorexia.

Werkwijze

Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.

Lees meer

Begeleiding

Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.

Lees meer

Tarieven

Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?

Lees meer

Symptomen orthorexia nervosa

Orthorexia is voor de buitenwereld lastiger te herkennen dan bijvoorbeeld anorexia. Dit komt doordat mensen met orthorexia niet extreem veel afvallen. Maar waaraan kun je orthorexia nervosa dan herkennen? In de eerste plaats heeft iemand met orthorexia een obsessie voor gezond eten. Hij of zij zal er alles aan doen om ongezond eten te vermijden. Een verjaardag of een etentje is lastig voor hen omdat ze niet weten wat ze daar te eten krijgen.

Personen met orthorexia eten vaak alleen maar verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Pasta’s en koolhydraatrijke producten raken ze niet meer aan. Net zoals suikers, omdat dat alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes zou veroorzaken. Steeds meer voedsel wordt eigenlijk ‘verboden’ of onderverdeeld in ‘goed’ en ‘slecht’. Daarnaast zijn ze vaak bezig met overmatig sporten omdat ze zo gezond mogelijk bezig willen zijn.

Gratis intake aanvragen

Gevolgen orthorexia

Mensen met orthorexia nervosa denken heel erg gezond bezig te zijn, maar zoals alle eetstoornissen heeft orthorexia ook veel nadelige gevolgen. Niet alleen lichamelijk, maar ook sociaal en psychisch. Doordat iemand met orthorexia heel erg eenzijdig eet, ontstaat er vaak een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Dit leidt meestal tot gewichtsverlies, ondergewicht of ondervoeding. Orthorexia kan zelfs leiden tot anorexia.

De lichamelijke klachten kunnen variëren van vermoeidheid en haaruitval tot maag- en darmproblemen, bloedarmoede, uitdroging, hartritmestoornissen en het uitblijven van de menstruatie. Uiteindelijk kunnen zelfs belangrijke organen beschadigd raken.

Orthorexia nervosa heeft ook gevolgen voor het sociale leven. Studie of werk hebben te lijden onder de eetstoornis en sociale contacten vallen weg. Een depressie en eenzaamheid komen dan ook vaak voor bij mensen met orthorexia.

Het dwangmatig bezig zijn met gezond eten, heeft meestal ook psychische gevolgen. Het voortdurend bezig zijn met eten, leidt vaak tot geestelijke uitputting. Daarom is het heel erg belangrijk om orthorexia te behandelen.

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Mijn persoonlijke eetstoornis behandeling

Door aan de slag te gaan met mijn gedachten, kreeg ik inzicht in mijn eetstoornisgedrag en andersom. Mijn eetstoornisgedachten waren mijn waarheid geworden; logisch dat ik hiernaar handelde. Door samen met mijn therapeut te onderzoeken in welke situatie ik welke gedachten had, werd inzichtelijk hoe mijn eetstoornis werkte. Ook keken we welke gedachten ik beter kon hebben en die mij meer zouden helpen. Op bepaalde momenten had ik meer moeite met eten dan op andere momenten. Door erachter te komen waardoor dit zo was, kon ik het aanpakken en tegen de eetstoornis in gaan.

Back To Top