skip to Main Content

Eetstoornis herstel: dit zijn de meest voorkomende uitdagingen

Herstel van een eetstoornis is zeker mogelijk, maar het is een zwaar proces. Wanneer je eenmaal in therapie bent, betekent het helaas niet dat het direct beter met je gaat. Het is een proces van vallen en opstaan. Er komt ook veel meer bij kijken dan weer normaal gaan eten en het hebben van een gezond gewicht. Wanneer je aan het herstellen bent van een eetstoornis kun je namelijk tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Dit kunnen bijvoorbeeld psychische uitdagingen zijn, maar ook emotionele en/of lichamelijke uitdagingen.

Deze uitdagingen zijn niet altijd zichtbaar voor de omgeving. Je ziet er immers weer gezonder uit en je eet weer normaal. Hierdoor kan herstel van een eetstoornis een eenzaam proces zijn. Ik wil je laten zien dat deze uitdagingen, en zeker ook af en toe een terugval, bij het proces horen. Dat je ook even stil mag staan. En dat dit niet betekent dat je nooit beter wordt. Herstel kost tijd, maar met de juiste ondersteuning, geduld en doorzettingsvermogen gaat het jou ook lukken om te herstellen van je eetstoornis.

Lees verder

Herstel eetstoornis

Uitdagingen tijdens het herstel van een eetstoornis

1. Psychische uitdagingen

Tijdens het proces van herstel kun je je angstig voelen. Angst voor gewichtstoename en angst voor een ander eetpatroon komen veel voor. Ook het gevoel dat je de controle verliest kan angst en stress veroorzaken. Want hoe zal je leven eruit zien zonder eetstoornis? En wat zal er met je lichaam gebeuren? Tijdens de therapie leer je om vertrouwen op te bouwen. Zelfvertrouwen is cruciaal voor een succesvol herstel.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

2. Emotionele uitdagingen

Een eetstoornis is eigenlijk een ‘dekmantel’ voor onderliggende problemen en/of angsten. Tijdens het herstel van je eetstoornis kunnen deze gevoelens weer boven komen. Het kan lastig zijn om te moeten dealen met gevoelens van wantrouwen, verdriet, faalangst, perfectionisme, schaamte of schuld. Het liefst zou je weer voor deze gevoelens wegvluchten, zoals je tijdens de eetstoornis deed. Het is belangrijk om je gevoelens te uiten: accepteer dat dit bij het proces van herstel hoort en laat de gevoelens er zijn. Tijdens de therapie leer je nieuwe vaardigheden om met emoties en dagelijkse uitdagingen om te gaan zonder terug te vallen op de eetstoornis.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

3. Lichamelijke uitdagingen

Tijdens het herstel van je eetstoornis kun je extreem vermoeid zijn. Herstellen kost namelijk heel veel energie, zowel mentaal als fysiek. Je lichaam is heel hard aan het werk om je spieren en organen weer goed te laten functioneren. Meer gaan eten betekent dus helaas niet dat je ook meteen weer veel meer energie hebt.

Een ander veel gehoord verschijnsel tijdens het herstelproces is het hebben van extreme honger. Dit roept vaak veel paniek en angst op omdat je het gevoel hebt dat je niet meer kunt stoppen met eten. Deze hongersignalen zijn een gevolg van langdurig abnormaal eetgedrag en een daardoor verstoorde hormoonbalans. Je hoeft je hier niet voor te schamen.

Eetstoornis herstel is mogelijk!

Herstellen van een eetstoornis lijkt soms een oneindig gevecht. Het vraagt veel geduld en volharding. Zeker als het even tegenzit of als je voor je gevoel maar langzaam vooruit gaat. Met doorzettingsvermogen, vertrouwen én de juiste hulp is herstel echter zeker mogelijk. Je leert steeds beter om met de onderliggende problemen en angsten om te gaan. En bedenk dat dit gevecht tegen de eetstoornis je uiteindelijk veel oplevert: een vrijer leven zonder eetstoornis!

Back To Top