Wat is bewegingsdrang
Iemand met bewegingsdrang heeft een onweerstaanbare drang om te bewegen. Het bewegen heeft niets meer te maken met plezier of met ontspanning, maar het heeft een obsessief karakter gekregen. Bewegingsdrang is een moeilijk uit te leggen verschijnsel, maar gaat verder dan slechts hyperactief gedrag. Personen met bewegingsdrang voelen zich vaak onrustig en opgejaagd.
Bewegingsdrang of een sportverslaving gaat vaak samen met een eetstoornis. Het komt vaak voor bij mensen met anorexia nervosa, maar ook bij mensen met boulimia. Het bewegen is dan een vorm van compenseren. Bewegingsdrang hoeft echter niet altijd te betekenen dat je een eetstoornis hebt.
Oorzaken bewegingsdrang
Over de oorzaken van bewegingsdrang is nog weinig bekend. Net als bij een eetstoornis zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van bewegingsdrang of een sportverslaving. Perfectionisme of problemen in de jeugd kunnen oorzaken zijn. Het kan ook zijn dat de omgeving veel nadruk legt op ideale lichaamsvormen of dat iemand onrust voelt in de eigen identiteit.
Obsessief bewegen is vaak een uitlaatklep om met deze onrust om te gaan. Net als bij een eetstoornis kan het een manier zijn om met emoties om te gaan. Het is belangrijk om de oorzaak van bewegingsdrang te achterhalen. Het weten waar de onrust of het ongemak vandaan komt, is het begin van de weg naar herstel.
Symptomen bewegingsdrang
Sporten is gezond. Dat weten we allemaal. Maar bij iemand met bewegingsdrang praten we niet meer over gezond bewegen en wordt het gedrag ongezond, zowel fysiek als mentaal. In combinatie met een eetstoornis kan het zelfs erg gevaarlijk zijn. Maar waaraan is bewegingsdrang te herkennen? Bij mensen met bewegingsdrang staat hun hele dag in het teken van bewegen en sporten. Het gaat vaak samen met willen afvallen, het verbranden van calorieën, het nastreven van een ideaal lichaamsbeeld en het vermijden van gevoelens.
Het gaat hier niet altijd alleen maar om sporten. Het kan zich ook uiten in strakke schema’s voor huishoudelijke taken. Het bewegen is duidelijk ‘moeten’ geworden. Belangrijke kenmerken zijn het moeten bewegen en het krijgen van ontwenningsverschijnselen, schuldgevoelens en paniekgevoelens wanneer er niet wordt gesport. Blessures en vermoeidheid zijn geen redenen om minder te bewegen of te stoppen. Bewegingsdrang vindt meestal plaats in afzondering en vaak in het geheim.
Werkwijze
Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.
Begeleiding
Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.
Tarieven
Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?
Gevolgen van bewegingsdrang
De gevolgen van bewegingsdrang kunnen heel groot zijn. Werk, gezin en vrienden hebben vaak te lijden onder het overmatig sporten. Het heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, maar ook psychische gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, een uitgeput lichaam, concentratieproblemen, slecht slapen, een lage weerstand, misselijkheid, duizeligheid, ondergewicht en het uitblijven van de menstruatie. Psychische gevolgen kunnen zijn: een negatief zelfbeeld, stress, gevoelens van eenzaamheid, somberheid of zelfs depressiviteit. Ook kunnen eetproblemen verergeren door bewegingsdrang.
Bewegingsdrang behandeling bij Esti Helpt
Hoe kun je bewegingsdrang stoppen? Een sportverslaving kan hardnekkig zijn en lastig op eigen kracht te doorbreken. Vaak is er sprake van een achterliggend probleem. Om iemand te kunnen helpen, is het belangrijk dat diegene ook erkent dat er sprake is van een probleem. Mensen met bewegingsdrang moeten de gevolgen serieus nemen. Gelukkig kan therapie helpen om weer op een gezonde manier te leren sporten.
Esti Helpt biedt een gevarieerd programma waarin de specialisatie van Ervaringsdeskundig Counsellor Esti op het gebied van sport en bewegen extra goed van pas komt. Het starten met de vraag ‘Waarom heb jij bewegen NODIG?’ is belangrijk wanneer we de ongezonde relatie met bewegen willen herstellen. Natuurlijk heeft beweeggedrag een functie. Interessant is om te ontdekken waarom dit zo is. Juist omdat de ongezonde manier van bewegen grip heeft gekregen op iemands leven, willen we ontdekken wat eronder zit, zodat je weer op een gezonde manier kunt bewegen.
Herken de symptomen van een eetstoornis
Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.
Over Esti
Omdat iedereen uniek is en weer ergens anders blij van wordt, is het ontzettend belangrijk de juiste begeleiding te krijgen tijdens en na het sporten. Als ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen met specialisatie in de sport begeleid ik cliënten tijdens het hersteltraject. Ik help mensen met bewegingsdrang met een bewezen aanpak waarin ik veel aandacht besteed aan ‘Wie ben jij en waarvan word jij blij?’
Ik heb mezelf ook deze vraag gesteld. Zelf heb ik ervaren hoe belangrijk bewegen voor mij is, op een gezonde manier. Ik ben dan ook blij dat het een gezonde functie in mijn leven heeft en gun jou dit plezier en de ontspanning ook. Zou jij hier mee aan de slag willen, maar vraag je je af of dit iets voor jou is? Ik ben er voor je. Stuur gerust een bericht en ik ga kijken wat de mogelijkheden zijn.