skip to Main Content

Beweegdrang

Maaltijden overslaan, onregelmatig eten en geen normale hoeveelheden voeding meer binnenkrijgen, gecombineerd met een activiteiten patroon dat hoogt ligt.
Beweegdrang is een moeilijk uit te leggen verschijnsel, maar gaat verder dan slechts hyperactief gedrag. Juist de rusteloosheid, voortdurende gejaagdheid gaat verder dan alleen activiteit. Dit komt ook voor bij boulimia, maar dan vooral als terugkerend compensatiegedrag.

Opvallend is dat de hoeveelheid voedsel die wordt ingenomen, flink afgewogen wordt tegenover lichamelijke beweging. Denk hierbij aan sport, voor of na de maaltijd om spanning te verlagen. Maar bovenal: is bewegen een drug geworden.

Neem contact op met Esti

Wat is beweegdrang?

Het ontkennen van moeheidgevoelens, en die motivatie in bewegen komt niet uit plezier of ontspanning maar vanuit drang. Het worstelen met schuldgevoelens, wanneer er niet bewogen wordt, is kenmerkend. Ook bewegen om je emoties te reguleren komt hierin veel voor. Het bewegen wordt obsessief. Niet altijd hoeft bewegen hierin sport te betekenen, ook kan het zich uiten in de dagelijkse huishoudelijke taken. De strenge wijze en strakke schema’s zijn kenmerkend.

Er bestaan veel gradaties hierin in hoeverre bewegen een plaats krijgt op dagelijkse basis.

Werkwijze

Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.

Lees meer

Begeleiding

Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.

Lees meer

Tarieven

Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?

Lees meer

Voorbeelden en bewegingsdrang oorzaak

Voorbeelden:

  • Een x aantal buikspieroefeningen per dag, als verplichting voor jezelf;
  • Als je niet de 10.000 stappen dreigt te halen, direct een extra blokje om;
  • Steeds vroeger haltes bij de bus uitstappen om zodoende toch nog een stuk te wandelen;
  • Elke dag “moeten” wandelen met een minimum van x aantal stappen, x aantal kilometers en continu hiermee bezig zijn;
  • Niet achterover kunnen leunen maar altijd een actief gevoel ervaren.

Om de bewegingsdrang oorzaak te achterhalen is het belangrijk jezelf veilig te voelen om vragen te gaan stellen.

Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. De bewegingsdrang oorzaak achterhalen is belangrijk, omdat je zo ook kan werken naar een gezond herstel. Onderliggende oorzaken zouden kunnen zijn dat je bijvoorbeeld onrust voelt in je eigen identiteit. Deze algehele onrust is oncomfortabel en om dit te kunnen dragen heb je bijvoorbeeld een uitlaatklep gevonden in bewegen, wat is doorgeslagen. Dit is slechts een voorbeeld van hoe bewegingsdrang kan ontstaan. Het ongemak die hieronder ligt, aankijken, is je weg naar herstel.

Begeleiding

Je kunt bij me terecht als je relatie op gebied van eten, bewegen en/ of je uiterlijk op deze vlakken verstoord, ongezond of obsessief is. Ook als je sportief bent. Familie en vrienden help ik ook graag in de omgang met een naasten die een eetstoornis heeft.

Kom van je eetstoornis af

Heb jij een eetstoornis? Of loop je met obsessieve gedachten rondom eten, je uiterlijk en/of bewegen en merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse leven? Weet je nog niet zeker of je hulp nodig hebt? Of juist wel? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in. Esti helpt. Maak een afspraak.

Sporten zonder obsessie

Herken jij ‘beweegdrang’ in jezelf? Dan ben je waarschijnlijk zoveel mogelijk aan het bewegen met als doel calorieën verbranden of controle te houden over je gewicht en lichaam. Hoe kun je weer op een gezonde manier sporten en het plezier terug vinden, zonder dat het een obsessie wordt? Let’s talk about it!

Leven met iemand met een eetstoornis

Een eetstoornis heb je niet alleen, maar ook familie en vrienden ondergaan het. Leven met iemand die een eetstoornis heeft, gaat niet zonder stress voor de omgeving. Hoe kun je hier als naasten mee omgaan en een steun zijn voor de persoon met een eetstoornis. Esti kan je ook hierbij helpen. Tips nodig?

De aanpak van bewegingsdrang

Esit Helpt biedt een gevarieerd programma waarin de specialisatie van Ervaringsdeskundig Counsellor Esti op het gebied van sport en bewegen, extra goed van pas komt. Het starten met de vraag “Waarom heb jij bewegen NODIG” is belangrijk wanneer we de ongezonde relatie met bewegen willen herstellen. Natuurlijk heeft je beweeg gedrag een functie voor jou. Interessant is om te ontdekken waarom dit zo is. Juist omdat de ongezonde manier van bewegen grip heeft gekregen op je leven, willen we ontdekken wat eronder zit, zodat je weer op een gezonde manier kan bewegen. Bewegen is gezond, jouw relatie ermee op dit moment alleen niet.

Omdat iedereen uniek is en weer ergens anders blij van wordt, is het ontzettend belangrijk de juiste begeleiding te krijgen tijdens en na de sport. Als ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen met specialisatie in de sport begeleid ik cliënten tijdens het hersteltraject hiermee. Ik help je met een bewezen aanpak waarin ik veel aandacht besteed aan “Wie ben jij en waarvan word jij blij?”

Ik heb mezelf ook deze vraag gesteld. Zelf heb ik ervaren hoe belangrijk bewegen voor mij is, op een gezonde manier. Ik ben dan ook blij dat het een gezonde functie in mijn leven heeft en gun jou dit plezier, de ontspanning ook. Zou jij hier mee aan de slag willen, maar vraag je je af of dit voor jou is? Ik ben er voor je. Stuur gerust een bericht en ik ga kijken wat mogelijkheden voor je zijn.

Back To Top