skip to Main Content

Ervaringsdeskundige eetstoornis counsellor

Ooit zat ik er zelf diep in: een eetstoornis. Gelukkig is het al weer een aantal jaar geleden dat ik mezelf hiervan heb bevrijd. Met de juiste hulp en daadkracht ben ik vastberaden de strijd aangegaan met deze psychische stoornis, die niet alleen de persoon zelf maar ook de omgeving raakt. Omdat ik zelf weet hoe het is om te herstellen van een eetstoornis, zet ik vandaag de dag deze kracht en kwetsbaarheid in om als ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut andere mensen te helpen. 

Om dit zo goed mogelijk te doen volg ik regelmatig trainingen en cursussen. Zo heb ik o.a. de NLP Practitioner en ACT basisopleiding afgerond.

Lees meer over mijn werkwijze

Header praktijk Esti Helpt

Mijn visie en missie

Iedereen is het waard om te genieten van een vrij leven! Ik geloof dat wie met een eetstoornis te maken heeft vrij kan komen van eetstoornis gedachten en overtuigingen. Een ervaringsdeskundige kan je daar enorm goed bij helpen door eigen ervaringen te delen en op een gelijkwaardig niveau een rolmodel te zijn. Ik weet namelijk zelf hoe het is om van een eetstoornis te herstellen.

Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen om te herstellen van een eetstoornis, in welke vorm dan ook, door mijn eigen ervaring, kwetsbaarheid en kennis in te zetten in op-maat-gemaakte coaching.

Dit is mijn eigen verhaal

Jong en onbezonnen, stond ik als tiener volop in het leven. Ik genoot van alles wat er op mijn pad kwam en er was niets dat me tegenhield. Een sociale, spontane meid die altijd tevreden was met haarzelf en gewoon lekker at wat de pot schaftte. Tot ik de eetstoornis tegenkwam, of eigenlijk; de eetstoornis mij opzocht. Dat gebeurde toen ik ging studeren.

Lees meer over mijn verhaal

Werkwijze

Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.

Lees meer

Begeleiding

Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.

Lees meer

Tarieven

Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?

Lees meer

Bedankt voor de mooie woorden

Fieke Esti Helpt review

Het is fijn om met Esti te werken. Ze is trouw en integer als persoon en in contact met zorgvragers. Ze combineert theoretische kennis met ervaringskennis. Dit maakt haar een hulpverlener die zich niet blindstaart op diagnoses, Esti ziet de mens die voor haar staat. Als groepsbegeleider heeft ze ons laten zien zicht te hebben op groepsprocessen. Ze durft ruimte in te nemen en te begrenzen waar nodig. We zijn blij dat Esti met haar competenties als hulpverlener de zorg in Nederland gaat verrijken.

Fieke
Algemeen manager Leontienhuis
Placeholder Esti Helpt review

Esti is heel vriendelijk, open minded & gepassioneerd in wat ze doet. Ze kan heel goed luisteren en door haar eigen ervaringen / doordat ze in hetzelfde schuitje heeft gezeten merk je echt het verschil met bijvoorbeeld een therapeut die niet ervaringsdeskundig is en dat vind ik persoonlijk heel fijn omdat je meer het idee hebt dat je kan zijn wie je bent met al je ups & downs en ze weet waar je over praat en dan ook vaak goed weet hoe te reageren, of het nou gaat om een luisterend oor, advies, gewoon een babbeltje of soms een confrontatie waar nodig;-) Ze doet dit vanuit haar hart en ook dat merk je. Ik ervaar het contact met Esti wel als prettig. Ook het ‘laagdrempelige’ is fijn.

Anouk
Placeholder Esti Helpt review

Ik heb Esti leren kennen toen zij mijn groep begeleide bij het Leontienhuis. Doordat Esti zelf ervaringsdeskundige is kan ze zich goed in je verplaatsen en weet ze je met haar eigen verhaal te inspireren. Aan een paar woorden had ik vaak al genoeg en dan wist zij de juiste vragen stellen of kwam ze met motiverende adviezen. Ik heb de begeleiding van Esti als fijn, warm en helpend ervaren en zou haar zeker aanraden als hulpverlener bij eetstoornisherstel

Britt
Logo Esti

‘Wat een mooi initiatief, daar ga je zeker veel mensen mee helpen. Heel fijn dat je je eigen ervaringen erin hebt verwerkt’

Angélo Blanken-Rutten-Den Haag

Werkwijze

esti-helpt-kennismaking

1. Kennismaking

Mijn begeleiding is heel persoonlijk en daarom is de kennismaking een belangrijk onderdeel. Ik vind het van belang dat jij je op je gemak voelt. De therapeutische relatie is een belangrijke factor die bepalend kan zijn voor het slagen van je behandeling. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.

Volgende pijler

esti-helpt-intake

2. Intake

Als het voor beiden goed voelt, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek praten we over wat precies je klachten zijn, hoe je die ervaart, op welke vlakken in je leven deze klachten je belemmeren en wat je graag zou willen veranderen. Ook mag jij je verwachtingen uitspreken. Denk hierbij aan de frequentie dat je zou willen afspreken. Het kan zijn dat je deze (nog) niet zo goed weet; dit is niet erg.

Volgende pijler

Consult bij Esti Helpt

3. Counselling

Tijdens de counselling, zullen we je situatie en verwachtingen verder verkennen. Ik kijk verder dan de eetstoornis en stem de coaching hier op af. Ieder mens is uniek en daarmee ook elke eetstoornis. Door de eetstoornis vanaf de kern aan te pakken worden patronen en overtuigingen zichtbaar gemaakt en met respect doorbroken, waardoor er ruimte ontstaat om nieuw, passend gedrag eigen te maken wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven.

Volgende pijler

esti-helpt-methode

4. Methode

Tijdens de counselling consulten werk ik met verschillende methodieken, zoals Cognitieve Gedragstherapie, en zet ik de kracht van mijn eigen herstelervaring in. Dit integreer ik in onze gesprekken en opdrachten. Ze sluiten aan bij jouw doelen en het traject van je herstel. Het kan ook zo zijn dat ik dit inzet tijdens een wandeling of lichaamsgerichte oefeningen.

Volgende pijler

esti-helpt-locatie

5. Locatie

In mijn praktijk aan huis is een warme sfeer gecreëerd, waar iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen. Bovendien ligt de praktijk aan de rand van het bos, waardoor het zich perfect leent om samen een wandeling te maken als je daar behoefte aan hebt. Een consult bij jou thuis of telefonisch kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt.

Maak een afspraak

Begeleiding

Je kunt bij me terecht als je relatie op gebied van eten, bewegen en/ of je uiterlijk op deze vlakken verstoord, ongezond of obsessief is. Ook als je sportief bent. Familie en vrienden help ik ook graag in de omgang met een naasten die een eetstoornis heeft.

Kom van je eetstoornis af

Heb jij een eetstoornis? Of loop je met obsessieve gedachten rondom eten, je uiterlijk en/of bewegen en merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse leven? Weet je nog niet zeker of je hulp nodig hebt? Of juist wel? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in. Esti helpt. Maak een afspraak.

Sporten zonder obsessie

Herken jij ‘beweegdrang’ in jezelf? Dan ben je waarschijnlijk zoveel mogelijk aan het bewegen met als doel calorieën verbranden of controle te houden over je gewicht en lichaam. Hoe kun je weer op een gezonde manier sporten en het plezier terug vinden, zonder dat het een obsessie wordt? Let’s talk about it!

Leven met iemand met een eetstoornis

Een eetstoornis heb je niet alleen, maar ook familie en vrienden ondergaan het. Leven met iemand die een eetstoornis heeft, gaat niet zonder stress voor de omgeving. Hoe kun je hier als naasten mee omgaan en een steun zijn voor de persoon met een eetstoornis. Esti kan je ook hierbij helpen. Tips nodig?

Wat is een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige is iemand die zijn of haar eigen (herstel)ervaring op een professionele manier inzet om andere mensen te helpen. Soms is de hulp van een behandelaar bij het herstellen van een eetstoornis niet voldoende. Een ervaringsdeskundige biedt dan hulp: tijdens het wachten voor een behandeling, gedurende het behandeltraject of als nazorg. 

Meerwaarde ervaringsdeskundige

De belangrijkste meerwaarde van mij als ervaringsdeskundige, is dat ik hetzelfde heb meegemaakt en daarom uit eigen ervaring weet hoe het is om in jouw schoenen te staan. Dat is bij een klinische of medische behandelaar vaak niet het geval. Een ervaringsdeskundige is in staat om:

  • Voor een gevoel van gelijkwaardigheid te zorgen; 
  • Als rolmodel en klankbord hoop te bieden voor herstel;
  • Het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken (openheid);
  • Eigen kwetsbaarheid te delen, zodat ook de cliënt dat durft te doen;
  • Veiligheid, vertrouwen, erkenning en herkenning te bieden.

Een ervaringsdeskundige herkent sneller bepaald gedrag en weet, vanuit eigen (herstel)ervaring en die van deelgenoten en cliënten, opbouwende confrontaties aan te gaan en daarmee verbeteringen door te voeren. Er kan nóg beter vanuit het cliëntperspectief worden gewerkt, waardoor een betere begeleiding bij het herstel kan plaatsvinden. Een ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen in verschillende vormen. 

Bewijs van mijn deskundigheid

Om als ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut mensen te helpen, ben ik geschoold als toegepast psycholoog, counsellor, NLP practitioner en ervaringsdeskundig eetstoornis therapeut. Ook ben ik als docent lichamelijke opvoeding en leerlingbegeleider werkzaam in het middelbaar onderwijs. Om mijn kennis up-to-date te houden, volg ik regelmatig cursussen en trainingen om cliënten telkens weer (nieuwe) op maat gemaakte begeleiding kan blijven bieden. Daarnaast ben ik enorm trots op mijn samenwerkingen met onder andere het Leontienhuis en Stichting Kiem.

Back To Top