skip to Main Content

Cognitieve gedragstherapie voor je eetstoornis

Wanneer je jezelf wil bevrijden van een eetstoornis kan je hiermee op verschillende manieren aan de slag gaan. Er zijn diverse soorten therapie mogelijk en cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie met als doel: het veranderen van gedrag gedachten en gevoel. Hoe dit wordt gedaan, is door de manier van denken (cognitie) te veranderen. Welke behandeling het best past bij jouw situatie, is afhankelijk van het type eetstoornis en jouw behoeften. Daarom is het gebruik van verschillende behandelvormen veelvoorkomend. Meestal is cognitieve gedragstherapie daar onderdeel van. Deze vorm van therapie is namelijk heel effectief gebleken bij het behandelen van eetstoornissen.

Neem contact op met Esti

eetstoornis-header

Waarom is het nodig iemand cognitief gedragstherapie te laten volgen?

Wanneer je in het geval van een eetstoornis een verstoorde manier van denken hebt (opgebouwd), dan is er sprake van afwijkende gedachten (irrationele gedachten). Het vervelende aan deze afwijkende en irrationele gedachten is dat deze je bijvoorbeeld tegenhouden om te gaan eten. Wil je ervoor zorgen dat je herstelt, dan is het dus zaak om je gedachtegang hierin aan te passen. Zodat je de irrationele gedachten vervangt voor gedachten die jou niet in de weg gaan staan. Welke factoren de eetstoornissen in standhouden, daar richten we de aandacht op in deze vorm van therapie.

Een eetstoornis behandeling helpt om de balans weer te vinden. Met therapie komt een groot gedeelte van de mensen die last hebben van een eetstoornis, bijna helemaal van een eetstoornis af.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Het doel van de behandeling

Het doel van een eetstoornis behandeling is niet alleen het normaliseren van het eetgedrag, vooral ook het loslaten van de controle, is wat hieronder aan ten grondslag ligt. Wij van Esti Helpt, begrijpen dat dit spannend kan voelen, juist omdat je mogelijk bang bent om de controle te verliezen. Het is belangrijk om te weten dat dit je juist gaat helpen. We willen geen controle “afnemen” we willen je vrij maken van de controle die je nu nodig denkt te hebben. Hoe fijn klinkt dat voor je? Een eetstoornis heeft ingrijpende gevolgen en kan daarnaast ook in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Zeker daarom is verandering nodig. Elke verandering kan spannend zijn, toch is dit een hele mooie verandering die je op dit punt staat te maken. Geloof ons: Uiteindelijk zal jij je hier beter door voelen.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Je weg naar herstel

Wij van Esti Helpt combineren cognitieve gedragstherapie met andere vormen van therapie om de weg naar herstel zo duurzaam mogelijk in te zetten. Er is echt hoop! Want mede door deze vorm van therapie is het absoluut mogelijk te herstellen. En wij kunnen het weten! Onze eigenaresse, Esti is zelf ervaringsdeskundige. Ze weet als geen ander welke mooie resultaten behaald kunnen worden wanneer er wordt gekozen voor therapie. Vanuit haarzelf en vanuit de klanten die ze nu begeleidt. 

Tevens is het goed om te weten dat cognitieve gedragstherapie de meest toegepaste vorm van psychotherapie in Nederland is. Wanneer je er dus voor kiest om patronen te veranderen door de daadwerkelijke gevolgen van gezonder eetgedrag, weet dan dat je veilig bent door cognitief gedragstherapie op te pakken.

Hoe gaat dit eraan toe?

Als je gebruik maakt van cognitief je gedragstherapie aangaan, dan combineert Esti Helpt dit met andere vormen van hulpverlening. Esti Helpt maakt dan ook gebruik van geïntegreerde cognitieve gedragstherapie. Dit houdt in dat we naast het gebruik maken van cognitief stimulerende gedragstherapie, ook gebruik maken van andere vormen. Door de afwisseling in behandel- en werkvormen kan een persoonlijke herstel route worden opgepakt, die aansluit op jouw behoeften en uitdagingen. 

Hulp bij het herstellen van je eetprobleem? Ervaringsdeskundige Esti helpt je graag!

In het geval van een ‘eetstoornis’ is het noodzakelijk om gespecialiseerde hulp te krijgen. Het verstoorde eetgedrag is niet alleen het probleem, juist het geestelijke herstel is zo enorm belangrijk. 

Even voorstellen: Mijn naam is Esti. Als eigenaresse van Esti Helpt en ervaringsdeskundige in eetstoornissen, weet ik hoe krachtig het is om jezelf hulp te gunnen. Kiezen voor een vorm van hulp waar cognitieve gedragstherapie deel van uitmaakt, is werken richting herstel.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan met mij.

Back To Top