skip to Main Content

Van Anorexia naar Boulimia, kan dit?

Eetstoornissen zijn syndromen, waarbij verstoord eetgedrag centraal staat. Bij Anorexia vertaalt dit zich in minder/niet eten en bij Boulimia in eetbuien. Kenmerkend van Boulimia is het compenseren na de eetbui. Boulimia en Anorexia  zijn twee verschillende eetstoornissen met wel een belangrijke overeenkomst: de focus op lichaam en gewicht. Toch blijven het echt twee aparte eetstoornissen, met ieder hun eigen kenmerken. De vraag is dan ook, Kan je van Anorexia naar Boulimia doorschieten? Ja dit kan. In dit blogartikel deel ik twee reden, hoe dat kan gebeuren!

Lees verder

Mental Health

1. Je onderliggende grondhouding is, tijdens herstel, nog niet volledig gezond

Het is mogelijk dat jij als persoon, die voorheen kampte met gedrag en denkwijzen die passen bij Anorexia, dat opnieuw tot uiting brengt in ander verstoord eetgedrag, namelijk Boulimia. Hoe het mogelijk is om van de ene eetstoornis over te gaan in de andere? 

In de kern van ieder eetprobleem heerst naast het eetprobleem (het meer of minder eten), onder andere ook een verstoord lichaamsbeeld. De onderliggende angst om dik te worden, komt vaak vanuit een nog diepere oorzaak naar boven. Denk bijvoorbeeld aan het erg veel waarde hechten aan gewicht en lichaamsvormen. Maar nog verder dan dat, kunnen ook bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, onzekerheid en bemoeilijkte emotieregulatie zichtbaar zijn. Doordat deze grondhouding, welke overigens te herstellen is!!, nog niet voldoende is omgezet naar een gezonde kijk, kan de ene stoornis overgaan in de andere stoornis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weer “normaal” gaan eten bij Anorexia, waardoor iedereen denkt dat het goed met je gaat, terwijl normaal  eten (nog) niet goed voelt. Dit kan resulteren in compensatie gedrag

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

2. Afwijkend eetgedrag – dit keer in een andere vorm van Boulimia naar Anorexia?

Het afwijkend eetgedrag is wel het meest opvallende kenmerk dat beide stoornissen typeert. Hoewel dit in uiterlijk soms bij Anorexia iets beter zichtbaar is en soms wat lastiger zichtbaar is bij Boulimia, is afwijkend eetgedrag wel opnieuw weer te herkennen. Bij Boulimia wordt overmatig gecompenseerd en dit is vaak niet zichtbaar, gezien dit veelal stiekem gebeurt! Je gewicht lijkt dan misschien wel weer ‘normaal’ te zijn, je eetgedrag is dit nog niet!

Doordat schaamte overheerst, er bij Boulimia vaak ‘alleen’ een eetbui plaatsvindt, en er niet heel gemakkelijk over wordt gepraat, kan de verschuiving van Anorexia naar Boulimia soms alleen voor jou als eigenaar van de stoornis echt zichtbaar zijn. Wanneer van Anorexia herstel plaatsvindt dat niet in goede banen geleid wordt, zou zich bijvoorbeeld een eetbui kunnen manifesteren na het eten. Het afwijkende eetgedrag kan ook andersom gaan gelden.

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Biedt dit kans op herstel?

Anorexia is een eetstoornis en valt onder de psychische aandoeningen. Vaak wordt de aandoening in één adem genoemd met Boulimia nervosa als we het hebben over eetstoornissen. Dit komt omdat er ongezond eetgedrag en ongezonde gedachten aan ten grondslag liggen, wat beide stoornissen als gemeenschappelijke deler kenmerkt. Herstellen van de stoornis kan dan ook zeker, of het nu gaat om Boulimia of Anorexia!

Sterker nog: Ik ben het levende bewijs ervan. Mijn naam is Esti en ik deel dit met je omdat ik je wil laten weten dat het herstellen van een eetstoornis mogelijk is. 

Ik geloof dan ook dat iedereen kan herstellen van een eetstoornis en dat iedereen het waard is om te genieten van een kwaliteit goed en vrij leven. Een ervaringsdeskundige kan je daar goed bij helpen.  Juist door eigen ervaringen te delen ontstaat er meer ruimte voor het delen van kwetsbaarheid. Ook kan een ervaringsdeskundige op gelijkwaardig niveau een rolmodel zijn.

Van Anorexia naar Boulimia en op zoek naar ondersteuning die je kan helpen dit eetprobleem op te lossen?

Hi ik ben Esti. Lijkt het je fijn om aan de slag te gaan met het verder herstellen van je eetstoornis die van Anorexia naar Boulimia is verplaatst? Twijfel je bijvoorbeeld of je zelf kampt met het verplaatsen van de ene eetstoornis naar de andere? Twijfel niet langer en zorg dat je weer gaat geloven in je herstel. Ik help je met herstel door middel van zowel online therapie en live sessies.

Weet dat ESTI Helpt geboren is vanuit ervaring. Ik, Esti, ben ervaringsdeskundige en weet hoe het kan zijn, voor en na therapie. Ik weet dan ook prettig het is om ondersteuning te mogen ontvangen. Ook jij doet ertoe! Ook jij kan hier verder in komen, of liever gezegd, uit komen 😉 Ik help je dan ook graag. Wil je meer weten over de opties en mogelijkheden? Kom via dit formulier met me in contact en we maken vrijblijvend eens kennis.

Gratis intake aanvragen

Back To Top