Samen naar een gezond beweegpatroon
Heb jij een eetstoornis (gehad) en denk je erover om het sporten weer op te pakken? Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Vind je het spannend omdat je bang bent voor een terugval? Tijdens het traject ‘samen naar een gezond beweegpatroon’ help ik jou om op een veilige en positieve manier weer te genieten van sport.
Het voelt misschien nu nog niet zo, maar ook na een eetstoornis is het mogelijk om op een gezonde manier weer van sport te houden. Tijdens dit traject ga je weer de positieve kanten van sporten leren ervaren. En dat je het sporten weer los kunt zien van de eetstoornis.

Sporten als copingmechanisme
Tijdens een eetstoornis kan sporten een copingmechanisme zijn geworden. Een copingmechanisme is een manier om met stressvolle situaties om te gaan. Er zijn gezonde copingmechanismen, zoals steun zoeken bij vrienden. Maar er zijn ook ongezonde copingmechanismen, zoals extreem veel gaan sporten.
Mensen met een eetstoornis gebruiken het sporten vaak als een manier om met hun emoties en gedachten om te gaan. Zo gaan eetstoornissen vaak gepaard met een sterke behoefte aan controle. Intensief sporten kan een gevoel van beheersing geven over het lichaam. Extreem veel sporten kan ook een manier zijn om negatieve emoties weg te drukken. Bijvoorbeeld rondom voedsel of lichaamsbeeld.
Eetstoornissen gaan meestal samen met een laag zelfbeeld: je voelt jezelf waardeloos. Sporten kan je het gevoel geven ergens goed in te zijn. Het is dan een manier om dat stukje even niet te hoeven voelen.
Extreem veel sporten is eigenlijk een niet-helpende methode om de stress minder te voelen. Je vlucht als het ware weg van je gevoelens. Het sporten heeft hierdoor een andere functie gekregen waardoor het niet meer fijn voelt.
Professionele begeleiding
Een eetstoornis en sport is een spannende combinatie. Tijdens een eetstoornis verandert namelijk je kijk op sport. Bewegen wordt door de eetstoornis vaak ingezet als compensatie. Het is bijvoorbeeld een manier om je eetbuien te compenseren of om je het gevoel te geven dat je ergens goed in bent. Dat weet ik als geen ander. Ik weet ook dat het ontzettend belangrijk is om hierbij de juiste begeleiding te krijgen. Als sportdocent, sporter en ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen begeleid ik je naar een gezond beweegpatroon.
Ook ik heb dit proces doorlopen en weet hoe fijn het kan zijn als iemand je hier professioneel in kan begeleiden. Je hoeft dit niet zelf te doen! Daarom ben ik gestart met het aanbieden van dit traject. Onder deskundige begeleiding leer je weer te luisteren naar je lichaam en je grenzen te respecteren. Omdat je lichaam weer moet wennen aan het bewegen bouwen we het rustig op. We doen dit samen, stap voor stap, op jouw tempo.

Maak een afspraak
Heb je een vraag? Wil je meer informatie? Of wil je een afspraak maken? Stuur mij dan een bericht, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
Mijn eigen ervaring
Hoe weet je wanneer je het sporten niet meer doet voor de eetstoornis? Wanneer is het geen compensatie en obsessie meer? Tijdens mijn eetstoornis mocht ik bijvoorbeeld pas naar een verjaardag als ik eerst had gesport. Mijn hele dag stond in het teken van bewegen en sporten.
Zelf merkte ik dat het sporten weer gezond werd toen ik het weer wat vrijer kon gaan inplannen. Als ik moe was, hoefde ik van mezelf niet te gaan sporten en dat was ok. Of als ik van tevoren had bedacht om 1,5 uur te gaan sporten, maar ik na 1 uur besloot dat het genoeg was. Of die keer dat ik besloot om mijn sportspullen niet mee te nemen op vakantie. Ik vergeleek mezelf niet meer met anderen en hoefde mezelf niet steeds te verbeteren. Het schuldgevoel als ik niet had gesport verdween. Sporten was geen obsessie meer, maar het werd weer een keuze.
Voor wie is dit traject bedoeld?
Ben jij (bijna) klaar met de behandeling van je eetstoornis? Heb je voldoende inzichten verkregen in je eetstoornis? Ben je gemotiveerd om weer te gaan sporten, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wil je actief aan de slag met vragen en opdrachten tussen de consulten? Dan is dit traject geschikt voor jou!
Inhoud van het traject
Tijdens het traject ‘samen naar een gezond beweegpatroon’ leer je hoe je je oude gedachten los kunt laten en hoe je nieuwe patronen eigen kunt maken. Je gaat je mentale klachten beter begrijpen en je leert hoe je hiermee om kunt gaan. Deze bewustwording is de eerste stap om ander gedrag aan te leren. Tussen de sessies ga je zelf aan de slag. Je krijgt huiswerkopdrachten met tips en oefeningen zodat je zelf kunt werken aan jouw proces.
- Traject op maat
- Psycho educatie over gezond bewegen
- Samen op zoek naar wat bij jou past qua sport en sportmomenten
- Normaliseren van sportactiviteiten
- Persoonlijk opbouwschema voor sportactiviteiten
- Nieuwe patronen eigen maken
- Oude gedachten los leren laten
- Coaching vanuit expertise én eigen ervaring
- Huiswerkopdrachten om actief tussen de afspraken te werken aan jouw proces
- Samenwerking met diëtist mogelijk
- Deels vergoeding zorgverzekering is een optie indien je aanvullend verzekerd bent.
Ook met een eetstoornisachtergrond is het mogelijk om op een gezonde manier te bewegen. Wanneer jij er klaar voor bent, help ik je graag zodat jij weer kunt genieten van het sporten!
Werkwijze

1. Kennismaking
Mijn begeleiding is heel persoonlijk en daarom is de kennismaking een belangrijk onderdeel. Ik vind het van belang dat jij je op je gemak voelt. De therapeutische relatie is een belangrijke factor die bepalend kan zijn voor het slagen van je behandeling. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.

2. Intake
Als het voor beiden goed voelt, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek praten we over wat precies je klachten zijn, hoe je die ervaart, op welke vlakken in je leven deze klachten je belemmeren en wat je graag zou willen veranderen. Ook mag jij je verwachtingen uitspreken. Denk hierbij aan de frequentie dat je zou willen afspreken. Het kan zijn dat je deze (nog) niet zo goed weet; dit is niet erg.

3. Counselling
Tijdens de counselling, zullen we je situatie en verwachtingen verder verkennen. Ik kijk verder dan de eetstoornis en stem de coaching hier op af. Ieder mens is uniek en daarmee ook elke eetstoornis. Door de eetstoornis vanaf de kern aan te pakken worden patronen en overtuigingen zichtbaar gemaakt en met respect doorbroken, waardoor er ruimte ontstaat om nieuw, passend gedrag eigen te maken wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven.

4. Methode
Tijdens de counselling consulten werk ik met verschillende methodieken, zoals Cognitieve Gedragstherapie, en zet ik de kracht van mijn eigen herstelervaring in. Dit integreer ik in onze gesprekken en opdrachten. Ze sluiten aan bij jouw doelen en het traject van je herstel. Het kan ook zo zijn dat ik dit inzet tijdens een wandeling of lichaamsgerichte oefeningen.

5. Locatie
In mijn praktijk aan huis is een warme sfeer gecreëerd, waar iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen. Bovendien ligt de praktijk aan de rand van het bos, waardoor het zich perfect leent om samen een wandeling te maken als je daar behoefte aan hebt. Een consult bij jou thuis of telefonisch kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt.