skip to Main Content

Anorexia en Boulimia, wat is het verschil?

Er zijn veel verschillende eetstoornissen, de twee eetstoornissen Anorexia en Boulimia zijn het meest bekend. In dit blogartikel leg ik je de verschillen uit tussen Anorexia en Boulimia en hoe je dit bij jezelf herkent.

Lees verder

Anorexia en Boulimia

Hoe uit dit verschil tussen Anorexia en Boulimia zich?

De verschillen zijn onder te verdelen in diverse zichtbare uitingen.

Verschil Anorexia en Boulimia zichtbaar in uiterlijke kenmerken:

Grote kans is dat aan het uiterlijk, als je kampt met Boulimia, niet heel veel zichtbaar is. Vaak is er dan een normaal lichaamsgewicht. Maar als je te maken hebt met Anorexia is de kans op ondergewicht groter. Dit valt sneller op, dan wanneer je een gezond gewicht hebt. Al valt niet af te lezen of aan iemands gewicht, of diegene gezond is.

Verschil Anorexia en Boulimia uitend in eetgedrag en denkstijl:

Het eetgedrag typeert het verschil tussen deze ongezonde eetstijlen waarschijnlijk wel het meest. In het kort: bij Anorexia ligt de nadruk op vasten en bij Boulimia op compenseren. Bij Boulimia nervosa heb je regelmatig eetbuien. In korte tijd eet je dan enorm veel. Vaak heb je zelfs echt het gevoel niet meer te willen en kunnen stoppen met eten. Hierdoor verlies je de controle. Terwijl bij Anorexia, doordat er veel eten niet wordt gegeten, op deze manier controle vergaard wordt. Onderliggend hieraan ligt het denkpatroon. De denkstijl van iemand met Anorexia lijkt in eerste instantie gericht op “hoe kan ik zo min mogelijk eten”, toch zit daar meer gelaagdheid onder, dat leg ik hieronder verder uit. Bij Boulimia ligt de focus op veel eten, maar daarna en vooraf telkens denken over “hoe compenseer ik dit?”.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Hoe herken je het verschil tussen Anorexia en Boulimia zelf?

Doordat de onderliggende oorzaak vaak geen verband houdt met wel of niet eten, is er een ongezonde denkwijze ontstaan. Deze ongezonde denkwijze is de overeenkomst tussen beide eetstoornissen. Mocht je bij jezelf een verstoord lichaamsbeeld herkennen en mocht je zelf willen weten hoe je herkent of je last hebt van gedrag dat passend is bij Anorexia of Boulimia dan zijn onderstaande tekenen te herkennen:

  • Je gewicht en je uiterlijk spelen een behoorlijk grote rol in je leven (dit kan gelden voor beide eetstoornissen); 
  • Je piekert vaak over wat je wel en niet mag eten (dit kan gelden voor beide eetstoornissen); 
  • Je hebt het overheersende gevoel dat je dik bent en je voelt je onzeker over jezelf en je lichaam (dit kan gelden voor beide eetstoornissen);
  • Bij Boulimia regelmatig eetbuien en heb je het gevoel dat je niet genoeg controle hebt over wat je eet. Misschien probeer je het effect van eetbuien te compenseren door te braken, te laxeren, te lijnen of extreem te sporten;
  • Bij Anorexia zal je veel nadenken over het afslaan van eten, dit kan ook bij Boulimia het geval zijn.

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Op weg naar een vrij leven en herstel

Het kan als een grote stap voelen om hulp te zoeken als je een eetstoornis hebt zoals Anorexia en Boulimia dat zijn, toch is het de route naar een herstel. De eerste stap is wel om aan jezelf en om aan je naaste omgeving te erkennen dat je hulp nodig hebt. Mijn visie op eetproblematiek is dat herstel mogelijk wordt als je tot de kern van de oorzaak komt. Ik weet dat het kan, die cirkel doorbreken. En weet als geen ander dat jij intelligent en gevoelig als je bent, het zetten van die eerste stap om jezelf nu eens even op 1 te zetten, uit hebt gesteld. Ik hoop van harte dat je dit jezelf wil gunnen. Je bent het waard om weer lekker in je vel te gaan zitten!

Ik help je graag met het werken aan jouw herstelproces, op weg om weer in je eigen kracht in het leven te kunnen staan, kom hier vrijblijvend met me in gesprek om eens te horen hoe ik je zou kunnen helpen!

Gratis intake aanvragen

Back To Top