skip to Main Content

Durf hulp bij het aanpakken van je eetstoornis te vragen

Om hulp vragen kan lastig zijn, dat kan ook zo zijn wanneer je last hebt van een eetstoornis. Er heerst vaak een overheersend gevoel van schaamte en mogelijk deels ontkenning, waardoor het eetprobleem langer dan nodig bij je blijft. Om hulp durven en mogen vragen van jezelf kan je echter veel sneller weer vooruitbrengen. Als jij niet om hulp vraagt, duurt dit toekomstperspectief langer.

Omdat ikzelf, als ervaringsdeskundige, weet hoe lastig het is, om toch om hulp te vragen delen we vanuit ESTI Helpt drie veel voorkomende vragen hierover. Vragen die je stiekem helemaal niet verder helpen! Deze vragen kunnen je tegenhouden om hulp te vragen… En daarom leggen we dan natuurlijk ook uit: hoe deze vragen je stiekem remmen zonder dat je het door hebt! Ervaringsdeskundige Esti deelt hoe zij ‘om hulp vragen’ heeft ervaren:

Lees verder

Hulp vragen

1. Is mijn eetprobleem wel zo erg?

Een van de vragen die ik mijzelf stelde toen ik nog geen hulp ontving was deze. Toch bleek ik mijn probleem alleen maar te bagatelliseren. Kleiner te maken. Terwijl, kom op, het is er gewoon! En natuurlijk is dat vervelend. Hoe vervelend of erg doet er eigenlijk niet helemaal toe wanneer je om hulp vraagt. Je hoeft dit niet uit te leggen, de eerste stap in hulp vragen is gewoon alleen nog maar in contact komen! – Esti

Natuurlijk wil je aan de ene kant dat je probleem niet zo groot is, dat je om hulp zou hoeven vragen. Aan de andere kant: een probleem hoeft niet groot te zijn, om wel om hulp te mogen vragen. Je hebt geen goedkeuring nodig over de grootte/ernst/omvang van jouw verstoorde eetgedrag om hulp hierbij te mogen ontvangen. Je hoeft dit niet alleen op te lossen. Het is niet belangrijk om je af te vragen of het probleem zo erg of zo groot is, belangrijker is het om je af te vragen of jij het anders zou willen zien in je leven. Waarschijnlijk is het antwoord JA. Dat is de reden om hulp te ontvangen.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

2. Ik kan het toch ook alleen oplossen?

Er zal ongetwijfeld veel zijn wat je alleen kunt oplossen. Echter: een eetstoornis overwinnen, dat wil je zo snel mogelijk in goede banen leiden.

Ben je zo gewend geraakt om alles zelf op te lossen, dat een ander dit voor je laten oplossen je geen vertrouwen biedt? Bedenk je eens hoe het is om niemand naast je te hebben staan. Is het nodig om dit alleen te kunnen doen?

Ik help je graag met het werken aan jouw herstelproces, op weg om weer in je eigen kracht in het leven te kunnen staan, kom hier vrijblijvend met me in gesprek om eens te horen hoe ik je zou kunnen helpen!

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

3. Als ik om hulp vraag, hoe weet ik dan dat ik goed word geholpen?

Wanneer je al eerder hulp hebt ontvangen en dat niet werkte, is het soms lastig om te geloven dat er hulp bestaat die wel werkt.

Omdat ikzelf een eetstoornis heb gehad en weet hoe het voelt, kan ik je vanuit mijn ervaring vertellen dat niet om hulp vragen vaak alleen maar lastiger is voor jezelf. Wanneer je wel geholpen wil worden, maar garantie wil ontvangen dat je goed geholpen wordt, dan rem je jezelf. Je wil controle over de uitkomst en die is er niet. Heb ik je door? Geloof me, been there, done that! – Esti

Je laat de kans liggen, wanneer je besluit te wachten op garantie. Als je het ons vraagt zit de eerste stap in het helen van het eetprobleem, in delen, deel dat je een eetprobleem hebt en ga niet per se veel verder denken dan dat! Wat de oplossing kan zijn, hoe dat eruit moet zien, al dat soort vragen mag je lekker even in de prullenbak kieperen: dat volgt allemaal vanzelf!

Online om hulp vragen van mij als ervaringsdeskundige bij je eetprobleem?

De stap die je vandaag kunt zetten is mij aangeven dat je het fijn zou vinden, om eens een ervaringsdeskundige naast je te hebben staan.

Je zet deze stap gewoon hier, online! Een kennismaking met mij regel je door onderstaand formulier in te vullen. De kennismaking kan dan eerst telefonisch plaatsvinden… Wanneer dit goed voelt, ben je natuurlijk welkom bij mij in mijn praktijk.

Ik weet als ervaringsdeskundige hoe het voelt, om niet om hulp te durven vragen. Daar waar de professional vaak nog niet in beeld is, zie ik het als mijn taak om juist vanuit dit punt óók begeleiding te bieden. Om hulp vragen is stap nummer 1. De rest volgt stapsgewijs vanzelf! Ook ik heb er (te) lang over gedaan, waardoor mijn weg naar een mooiere toekomst werd uitgesteld. Gun jezelf die eerste stap.

Ik kan me voorstellen dat je eerst eens vrijblijvend kennis zou willen maken. Daarom heb ik een laagdrempelig ‘Hallo ik ben Esti, wie ben jij?’ Gesprek om ervoor te zorgen dat we elkaar vrijblijvend zonder verwachtingen gewoon eens kunnen leren kennen.

Lijkt dit je fijn? Dit gesprek duurt 15 minuten en je bent nergens toe verplicht! Neem contact op om het in te plannen.

Back To Top