skip to Main Content

E-book: Omgaan met de eetstoornis van je kind – in 5 stappen

Wanneer je kind een eetstoornis heeft, heeft dit meestal veel impact op het hele gezin. De strijd rondom eetmomenten leidt vaak tot frustraties of boosheid. Ik hoor vaak dat ouders niet altijd weten wat ze moeten doen en zich daardoor machteloos voelen. Toch kun je als ouders wel degelijk effect hebben op de situatie.

In mijn nieuwste E-book staan praktische tips en opdrachten waarmee je direct actief aan de slag kunt. Je leert wat je als ouders het beste kunt doen. En ook goed om te weten: wat je beter níét kunt doen. Je leert verder te kijken dan de eetstoornis en te zien wat je kind nodig heeft. Ook belangrijk is de vraag: Hoe ga je er zelf niet aan onderdoor?

Lees verder

E-book eetstoornis kind

De functie van een eetstoornis

Een eetstoornis is vaak een uiting van onderliggende problematiek. Een eetstoornis gaat dus eigenlijk helemaal niet over eten. De eetstoornis heeft een bepaalde functie gekregen in het leven van je kind. Het is meestal een manier om om te gaan met vervelende ervaringen of gevoelens. Ook kan het een gevoel van zelfvertrouwen of controle geven. Zodra je weet wat de functie is van de eetstoornis, weet je wat je kind echt nodig heeft.

In het E-book vind je een lijst met persoonlijkheidstrekken die je vaak terugziet bij mensen met een eetstoornis. Ook is het voor jou als ouder goed om te weten welk gedrag bij een eetstoornis hoort (het eetstoornisgedrag) en welke lichamelijke klachten kunnen wijzen op een eetstoornis.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Wanneer is de eetstoornis aan zet?

Je kunt als ouder meer doen dan je denkt. Het begint bij het zien van je kind. Want achter het manipulatieve en soms obsessieve gedrag, is daar jouw kind met ook alle mooie kwaliteiten. Je kind is niet de eetstoornis. De eetstoornis zal vooral tijdens bepaalde momenten meer naar voren treden. Dit zijn bijvoorbeeld eetmomenten, bepaalde sociale situaties (feestjes) en tijdens of na het sporten. Na het lezen het E-book weet je op welke signalen je kunt letten, zodat je weet wanneer de eetstoornis aan zet is bij je kind.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Weer contact maken met je kind

Contact maken met je kind kan heel erg lastig zijn wanneer de eetstoornis op de voorgrond treedt. In het E-book krijg je praktische tips over de momenten waarop contact maken mogelijk is. En wat je dan het beste kunt zeggen of doen. Of wat je juist niet moet zeggen of doen. Ik geef je concrete voorbeelden van uitnodigende gespreksstarters. Ook benoem ik veel voorkomende valkuilen. Over het algemeen geldt dat de meeste kinderen zich door hun ouders geholpen voelen als ze het gevoel krijgen dat hun ouders écht willen luisteren. En dat hun gedrag, gedachten en emoties er mogen zijn. Onvoorwaardelijk.

Tips tijdens eetmomenten

Hoe ga je om met eetmomenten als je kind een eetstoornis heeft? In het E-book leer je de Do’s and Don’ts tijdens eetmomenten. Het is in ieder geval altijd belangrijk om grenzen te stellen, goede afspraken te maken en gewoon normaal te blijven koken zoals je altijd deed. Ontspannende activiteiten voor de maaltijd, afleidende gesprekken tijdens het eten en bijvoorbeeld een spelletje doen na het eten zijn enkele van de tips die je terugvindt in het E-book. Wat je vooral niet moet doen is je kind dwingen om te eten.

Jouw behoeften als ouder

Om de rust en balans in het gezin te behouden is het van belang dat je ook aan jezelf denkt. Het kan bijvoorbeeld helpen om de omgeving te betrekken. Zorg er in ieder geval voor dat je ook je eigen leven blijft leven.

Het E-book bestaat uit vijf hoofdstukken en heeft in totaal 52 pagina’s. Het geeft je een steuntje in de rug in de strijd tegen de eetstoornis van je kind. Het is een zwaar proces, maar het is het meer dan waard om naast je kind te staan in deze zoektocht, vol vertrouwen, kracht, hoop en onvoorwaardelijke liefde.

Wil jij graag weten wat de functie is van de eetstoornis van je kind? Wil je heel graag weer in contact komen met je kind? Vind jij het handig om tips te ontvangen zodat je weet wat je rondom eetmomenten kunt doen? Bestel dan nu het E-book voor slechts €12,95.

Back To Top