skip to Main Content

E-book: Van moeten sporten naar willen sporten

Sporten is gezond. Dat weten we allemaal. Maar soms kan sporten een obsessieve vorm aannemen. En dan is het ineens niet meer gezond. Het kan zijn dat je, zonder dat je het zelf doorhebt, een obsessie met sport hebt ontwikkeld. Je kunt geen training meer overslaan en voelt je schuldig als je niet sport. Alles moet wijken voor jouw trainingen en je gunt jezelf geen rust meer.

Ik weet zelf hoe het is om te herstellen van bewegingsdrang en een eetstoornis. In mijn laatste E-book vind je concrete tips en haalbare acties, zodat je weer kunt sporten met plezier, op een gezonde en verantwoorde manier. Niet omdat het moét, maar omdat het mag.

Lees verder

E-book bewegingsdrang -sportverslaving

Wanneer wordt sporten ongezond?

Hoe herken je een sportverslaving of bewegingsdrang? Zowel voor jezelf als voor jouw omgeving kan het lastig te signaleren zijn wanneer sporten ongezond wordt. In het E-book vind je een lijst met kenmerken van iemand met een sportverslaving. Misschien herken je een aantal van deze kenmerken bij jezelf?

Een sportverslaving gaat vaak samen met een eetstoornis. Het komt vaak voor bij mensen met anorexia nervosa, maar ook bij mensen met boulimia. Het bewegen is dan een vorm van compenseren. Bewegingsdrang hoeft echter niet altijd te betekenen dat je een eetstoornis hebt.

Een vorm van anorexia die specifiek voorkomt onder sporters is Anorexia athletica. Dit is een vorm van obsessief sporten in combinatie met te weinig eten. Hierdoor vraag je te veel van je lichaam en gaat je gezondheid achteruit. Naast lichamelijke gevolgen, heeft het ook mentale en sociale gevolgen.

Ook Bigorexia is een steeds groter probleem aan het worden. Deze obsessie komt vooral voor bij jonge mannen. Door online media worden jongeren dagelijks geconfronteerd met de afgetrainde lijven van sporters en influencers. Hierdoor voelen steeds meer jongeren de druk om strak, gespierd en afgetraind te zijn.

Bewegingsdrang en een eetstoornis zijn vaak een uiting van onderliggende problematiek. Bewegingsdrang heeft niet altijd iets met uiterlijk te maken. En een eetstoornis gaat eigenlijk helemaal niet over eten. De bewegingsdrang en de eetstoornis hebben een bepaalde functie gekregen. Het is meestal een manier om om te gaan met vervelende ervaringen of gevoelens.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

De dunne lijn tussen moeten en willen sporten

Hoe weet je nu of jouw manier van sporten gezond of ongezond is? Het lijntje is dun en dit is voor iedereen anders. Je kunt jezelf namelijk niet met anderen vergelijken. Toch zijn er bepaalde lichamelijke en mentale klachten waaraan je kunt merken dat het de verkeerde kant op slaat. Deze lijst van klachten vind je in het e-book.

Door middel van de opdrachten in het e-book kun je achterhalen wat het sporten jou oplevert en wat het je kost. Ook ga je nadenken over de sportgewoonten die je kwijt wilt en welke je wilt behouden. Je gaat dus eigenlijk de balans opmaken.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Oorzaak van jouw sportgedrag

Je hebt niet voor niets een ‘moeten’ voor het sporten ontwikkeld. Sporten heeft voor jou een functie gekregen. Door middel van opdrachten in het e-book ga je achterhalen wat voor jou de functie is van het sporten. Wanneer je je hier bewust van wordt, kun je gaan werken aan een oplossing. Wanneer sporten jou een moment van rust geeft, kan het wellicht nodig zijn om meer rustmomenten in je dagelijkse leven in te plannen. Of te onderzoeken waar de onrust vandaan komt.

Comfortzone en doelen stellen

Tijd om aan de slag te gaan en doelen te stellen om je comfortzone op te rekken! Dit betekent niet dat je direct iets moet gaan doen wat je heel erg spannend vindt. Wanneer je stappen kunt zetten buiten je comfortzone, kan dit veel opleveren. Misschien kun je eens twee keer in de week gaan sporten in plaats van vijf keer.

Het gaat allemaal om keuzes maken, nieuwe keuzes, nieuw gedrag, nieuwe patronen en nieuwe wegen bewandelen. Je brein zal het even onwennig en spannend vinden in het begin maar daarna gaat het brein het ook leuk vinden als je nieuwe dingen probeert.

Kom in actie!

Denk bijvoorbeeld na over welke gewoontes en routines je zou kunnen doorbreken. Een andere sportschool misschien? Of met iemand anders sporten? Het doorbreken van patronen vergt energie, kracht en moed. Je sportpatroon heeft waarschijnlijk heel lang een functie gehad. Wanneer je aan dit patroon gaat sleutelen, zal dat in eerste instantie onrust geven. En dit is oké. Laat het er zijn. Zorg daarbij wel goed voor jezelf door situaties of momenten te plannen die fijn zijn voor jou.

Ik hoop dat mijn e-book ‘Van moeten sporten naar willen sporten’ jou een steuntje in de rug geeft. De opdrachten helpen jou om je sportgedrag te onderzoeken en te leren hoe dit een functie heeft gekregen. Ik kan je vanuit mijn eigen ervaring zeggen dat het de moeite waard is. Ik gun het jou ook om weer met plezier en balans te kunnen sporten!

Pre-order nu en ontvang het e-book voor slechts €6,95. Stuur een email naar info@estihelpt.nl en ik stuur het e-book zo snel mogelijk naar je toe.

Back To Top