Boulimia Nervosa behandeling
Het is belangrijk dat iemand met boulimia nervosa hulp krijgt. Boulimia gaat namelijk meestal niet vanzelf weg. Toch vraagt niet iedereen om hulp. Dit komt omdat ze de eetstoornis ontkennen of omdat ze niet beseffen hoe ernstig de situatie eigenlijk is. Ook wordt boulimia niet altijd opgemerkt door ouders of zorgverleners.
Bij Esti Helpt worden verschillende behandelmogelijkheden aangeboden door ervaringsdeskundige Esti voor Boulimia Nervosa, maar ook voor andere eetstoornissen. Naast emotieregulatie therapie en cognitieve gedragstherapie is er ook de mogelijkheid tot wandelingen en online sessies.
Wat is Boulimia Nervosa
In tegenstelling tot het extreem weinig eten bij anorexia, heeft iemand met boulimia nervosa juist flinke eetbuien. In een korte tijd eet iemand dan grote hoeveelheden calorierijk voedsel. Deze eetbuien worden afgewisseld met perioden van weinig eten, braken, sporten, lijnen of laxeren. Dit noemen we ook wel compenseren.
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord lichaamsbeeld en vinden het vaak lastig om met emoties en gevoelens om te gaan. Dat is ook het geval bij boulimia. De eetbuien zijn vaak een manier om niet aan een vervelende situatie te hoeven denken. Eten wordt dan een middel om dit te verdoven.
In Nederland hebben ongeveer 22.000 mensen boulimia nervosa. Dit zijn voornamelijk vrouwen: 95% van de personen met boulimia is vrouw. Op deze pagina lees je alles over boulimia nervosa. We bespreken de oorzaken van boulimia, de symptomen en de gevolgen. Ook vind je hier informatie over de boulimia behandeling die ik als ervaringsdeskundige aanbied vanuit mijn eigen praktijk in Kaatsheuvel.
Werkwijze
Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.
Begeleiding
Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.
Tarieven
Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?
Oorzaken boulimia nervosa
Er is niet één oorzaak te noemen voor het ontstaan van boulimia nervosa. Er kunnen verschillende dingen meespelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand aanleg heeft om een eetstoornis te ontwikkelen. Maar ook de opvoeding, cultuur, sociale media en negatieve ervaringen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van boulimia.
Bij boulimia komt psychische comorbiditeit veel voor. Dit betekent dat iemand twee of meer psychische stoornissen heeft. Zo kan iemand met een depressie of een angststoornis ook boulimia ontwikkelen. Angststoornissen zoals een posttraumatische stressstoornis of een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline worden vaak geassocieerd met boulimia nervosa.
Symptomen boulimia nervosa
Mensen met boulimia hebben meestal een gezond lichaamsgewicht en houden de eetbuien vaak voor zichzelf. Daarom is boulimia voor de buitenwereld lastiger te herkennen dan bijvoorbeeld anorexia nervosa. Mensen met boulimia voelen zich vaak erg alleen, schamen zich en durven er niet over te praten. Tijdens een eetbui verliest deze persoon de controle en kan zich eigenlijk niet meer beheersen. Het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten is dan ook een van de symptomen van boulimia nervosa.
Na een eetbui voelt deze persoon zich vaak een mislukkeling of schuldig. Omdat iemand met boulimia een sterke focus heeft op zijn of haar gewicht en lichaamsbeeld, zal diegene er alles aan doen om de controle te houden over het gewicht. Deze controle van gewichtsbeheersing kan een goed gevoel geven. Iemand met boulimia is continu bezig met het voorkomen van eetbuien óf juist met het creëren van momenten voor eetbuien. Dit zorgt vaak voor veel stress en angst.
Herken de symptomen van een eetstoornis
Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.
Gevolgen boulimia
Boulimia nervosa moet je niet onderschatten. Het kan serieuze en zelfs blijvende gevolgen hebben. Naast de lichamelijke gevolgen, zijn er ook sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen van boulimia zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, hartritmestoornissen, een lage bloeddruk, een vitaminetekort, uitdroging, botontkalking, het uitblijven van de menstruatie en maag- en darmklachten. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met het gebit. Het veelvuldig braken tast namelijk het tandglazuur aan.
Daarnaast heeft boulimia ook veel gevolgen voor je sociale leven. Ongeveer de helft van de mensen met boulimia nervosa ondervindt problemen op het werk en in relaties. Schuldgevoelens en schaamte zorgen voor een sociaal isolement en leiden vaak tot eenzaamheid. En doordat je je onzeker voelt, kan ook een depressie ontstaan.
Mijn persoonlijke eetstoornis behandeling
“Op een moment in mijn leven heb ik ervaren dat wanneer ik gedachten en emoties had die ik als vervelend ervaarde, ik mezelf weer even oké voelde wanneer ik een eetbui had. Uiteindelijk kwam dit steeds vaker voor en bij veel verschillende emoties en gevoelens. Tijdens een eetbui hoefde ik hier niet aan te denken. Zelf kon ik niet uit deze negatieve spiraal komen, want ik had geen andere strategieën om met emoties om te gaan. Dit moest ik weer leren. Ik mocht weer leren dat het oké was om te delen. Stap voor stap kreeg ik handvatten om er beter mee om te gaan en zo werden mijn eetbuien ook minder.” Lees het complete persoonlijke verhaal van Esti.