Eetbuistoornis behandeling
Het is belangrijk om er niet mee te blijven rondlopen. De kans op herstel is groter wanneer je snel hulp zoekt. Bij mijn behandeling richt ik me op de problemen achter de eetbuistoornis. Samen onderzoeken we de overtuigingen die iemand heeft rondom eten en zijn of haar lichaam. Vaak zijn deze gedachten niet kloppend. Gedurende de behandeling ontwikkelen we nieuwe en betere cognities. En deze gaan we dan ook toepassen in het dagelijks leven. Deze vorm van behandeling heet ook wel cognitieve gedragstherapie.
Natuurlijk is er ook aandacht voor gedragsverandering. Hoe kan iemand de eetbuien stoppen en leren om regelmatiger te eten? Ook bespreken we onderwerpen zoals onzekerheid, perfectionisme, faalangst en het omgaan met emoties.
Wat is een eetbuistoornis
Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig terugkerende eetbuien. Ze eten dan in korte tijd ongewoon veel en ook veel sneller dan normaal. De reden van een eetbui is vaak het ontstaan van een vervelend gevoel, zoals onzekerheid, verdriet of boosheid. Het heeft dus niets te maken met honger of trek. Het verschil met boulimia nervosa is dat mensen met een eetbuistoornis de eetbuien niet compenseren. Hierdoor hebben ze vaker overgewicht dan mensen met boulimia.
Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. In tegenstelling tot de andere eetstoornissen komt een eetbui stoornis ongeveer evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. In Nederland hebben ongeveer 160.000 mensen een eetbuistoornis. Dat betekent dat deze eetstoornis meer voorkomt dan Boulimia en Anorexia.
Op deze pagina lees je alles over een eetbuistoornis. We bespreken de oorzaken van deze eetstoornis, de symptomen en de gevolgen. Ook vind je hier informatie over de hulp bij eetbuien die ik als ervaringsdeskundige aanbied vanuit mijn eigen praktijk in Kaatsheuvel.
Oorzaken eetbuistoornis
Een eetbuistoornis ontwikkelt zich niet van de ene op de andere dag. Er zijn meerdere factoren die de eetbuien kunnen veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Maar ook de opvoeding, cultuur, negatieve ervaringen en sociale media spelen een rol bij het ontstaan van een eetbui stoornis. Ook hebben gevoelens zoals eenzaamheid en verveling vaak een relatie met eetbuien.
Er is dus niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een eetbuistoornis. Een heftige gebeurtenis zorgt er meestal voor dat de eetstoornis zich verder ontwikkelt. Er is meestal meer aan de hand dan alleen het verdoven van bepaalde gevoelens. De eetbuien hebben ook eigenlijk niets met eten te maken. Er is vaak een achterliggend probleem.
Werkwijze
Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.
Begeleiding
Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.
Tarieven
Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?
Symptomen eetbuistoornis
Een eetbui stoornis is een psychische stoornis. Mensen met een eetbuistoornis hebben last van onbeheersbare eetbuien: ze raken de controle helemaal kwijt en hebben het gevoel dat ze niet kunnen stoppen met eten. In een korte tijd eten ze veel meer dan de meeste mensen in diezelfde tijd zouden eten. Ook eten ze veel sneller dan normaal en stoppen niet bij een vol gevoel.
Er is geen sprake van compensatiegedrag, zoals bij anorexia en boulimia. Ze doen dus geen poging om het voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld braken, overmatig bewegen of laxeren. Mensen met een eetbui stoornis hebben hierdoor vaker last van overgewicht dan mensen met boulimia.
We spreken van een eetbuistoornis of Binge Eating Disorder wanneer de eetbuien drie maanden lang minimaal één keer per week voorkomen. Na een eetbui voelen cliënten zich over het algemeen somber en schuldig. Omdat ze zich schamen, eten ze vaak alleen en vermijden sociale gelegenheden. Mensen met een eetbuistoornis zijn voortdurend bezig met het voorkomen van eetbuien, óf juist met het zoeken naar mogelijkheden om eetbuien te kunnen hebben. Dit kost enorm veel energie en heeft veel impact op het sociale leven.
Herken de symptomen van een eetstoornis
Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.
Gevolgen eetbuienstoornis
Elke eetstoornis, en dus ook een eetbuistoornis, heeft nadelige gevolgen. Lichamelijke gevolgen die kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld overgewicht, hart- en vaatproblemen, een hoge bloeddruk, pijnlijke gewrichten en rugklachten. Psychische gevolgen zijn onder andere onzekerheid of zelfs een depressie.
Mensen met een eetbui stoornis trekken zich steeds meer terug uit het sociale leven. Door de eetbuien en het overgewicht worden de sociale contacten steeds minder. Ze voelen zich hierdoor eenzaam en kunnen zelfs in een sociaal isolement terecht komen.
Eetbuistoornis behandeling bij Esti Helpt
Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe het is om een eetstoornis te hebben. Het onder ogen zien van de eetstoornis en deze loslaten is zeker niet makkelijk. Het is een intensief proces waar ik mijn cliënten graag bij ondersteun. Doordat ik het zelf heb meegemaakt, voelen mensen zich bij mij veilig en geaccepteerd. Vanuit mijn eigen praktijk bied ik hulp bij eetbuien. Neem gerust vrijblijvend contact op met Esti Helpt.