Uitdagingen tijdens het herstel van een eetstoornis
1. Psychische uitdagingen
Tijdens het proces van herstel kun je je angstig voelen. Angst voor gewichtstoename en angst voor een ander eetpatroon komen veel voor. Ook het gevoel dat je de controle verliest kan angst en stress veroorzaken. Want hoe zal je leven eruit zien zonder eetstoornis? En wat zal er met je lichaam gebeuren? Tijdens de therapie leer je om vertrouwen op te bouwen. Zelfvertrouwen is cruciaal voor een succesvol herstel.
2. Emotionele uitdagingen
Een eetstoornis is eigenlijk een ‘dekmantel’ voor onderliggende problemen en/of angsten. Tijdens het herstel van je eetstoornis kunnen deze gevoelens weer boven komen. Het kan lastig zijn om te moeten dealen met gevoelens van wantrouwen, verdriet, faalangst, perfectionisme, schaamte of schuld. Het liefst zou je weer voor deze gevoelens wegvluchten, zoals je tijdens de eetstoornis deed. Het is belangrijk om je gevoelens te uiten: accepteer dat dit bij het proces van herstel hoort en laat de gevoelens er zijn. Tijdens de therapie leer je nieuwe vaardigheden om met emoties en dagelijkse uitdagingen om te gaan zonder terug te vallen op de eetstoornis.
Gratis intake aanvragen
3. Lichamelijke uitdagingen
Tijdens het herstel van je eetstoornis kun je extreem vermoeid zijn. Herstellen kost namelijk heel veel energie, zowel mentaal als fysiek. Je lichaam is heel hard aan het werk om je spieren en organen weer goed te laten functioneren. Meer gaan eten betekent dus helaas niet dat je ook meteen weer veel meer energie hebt.
Een ander veel gehoord verschijnsel tijdens het herstelproces is het hebben van extreme honger. Dit roept vaak veel paniek en angst op omdat je het gevoel hebt dat je niet meer kunt stoppen met eten. Deze hongersignalen zijn een gevolg van langdurig abnormaal eetgedrag en een daardoor verstoorde hormoonbalans. Je hoeft je hier niet voor te schamen.
Eetstoornis herstel is mogelijk!
Herstellen van een eetstoornis lijkt soms een oneindig gevecht. Het vraagt veel geduld en volharding. Zeker als het even tegenzit of als je voor je gevoel maar langzaam vooruit gaat. Met doorzettingsvermogen, vertrouwen én de juiste hulp is herstel echter zeker mogelijk. Je leert steeds beter om met de onderliggende problemen en angsten om te gaan. En bedenk dat dit gevecht tegen de eetstoornis je uiteindelijk veel oplevert: een vrijer leven zonder eetstoornis!