Ervaringsdeskundige eetstoornis counsellor
Ooit zat ik er zelf diep in: een eetstoornis. Gelukkig is het al weer een aantal jaar geleden dat ik mezelf hiervan heb bevrijd. Met de juiste hulp en daadkracht ben ik vastberaden de strijd aangegaan met deze psychische stoornis, die niet alleen de persoon zelf maar ook de omgeving raakt. Omdat ik zelf weet hoe het is om te herstellen van een eetstoornis, zet ik vandaag de dag deze kracht en kwetsbaarheid in om als ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut andere mensen te helpen.
Om dit zo goed mogelijk te doen volg ik regelmatig trainingen en cursussen. Zo heb ik o.a. de NLP Practitioner en ACT basisopleiding afgerond.
Mijn visie en missie
Iedereen is het waard om te genieten van een vrij leven! Ik geloof dat wie met een eetstoornis te maken heeft vrij kan komen van eetstoornis gedachten en overtuigingen. Een ervaringsdeskundige kan je daar enorm goed bij helpen door eigen ervaringen te delen en op een gelijkwaardig niveau een rolmodel te zijn. Ik weet namelijk zelf hoe het is om van een eetstoornis te herstellen.
Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen om te herstellen van een eetstoornis, in welke vorm dan ook, door mijn eigen ervaring, kwetsbaarheid en kennis in te zetten in op-maat-gemaakte coaching.
Dit is mijn eigen verhaal
Jong en onbezonnen, stond ik als tiener volop in het leven. Ik genoot van alles wat er op mijn pad kwam en er was niets dat me tegenhield. Een sociale, spontane meid die altijd tevreden was met haarzelf en gewoon lekker at wat de pot schaftte. Tot ik de eetstoornis tegenkwam, of eigenlijk; de eetstoornis mij opzocht. Dat gebeurde toen ik ging studeren.
Werkwijze
Mijn werkwijze bestaat uit vijf pijlers, waarin we samen aan het herstel van een eetstoornis werken.
Begeleiding
Heb je zelf een eetstoornis? Sport je obsessief? Of, ken je iemand met een eetstoornis? Esti helpt.
Tarieven
Bekijk hier de tarieven van mijn dienstverlening. Wel zo fijn dat je dit op voorhand al weet, toch?
Bedankt voor de mooie woorden
Werkwijze
1. Kennismaking
Mijn begeleiding is heel persoonlijk en daarom is de kennismaking een belangrijk onderdeel. Ik vind het van belang dat jij je op je gemak voelt. De therapeutische relatie is een belangrijke factor die bepalend kan zijn voor het slagen van je behandeling. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.
2. Intake
Als het voor beiden goed voelt, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek praten we over wat precies je klachten zijn, hoe je die ervaart, op welke vlakken in je leven deze klachten je belemmeren en wat je graag zou willen veranderen. Ook mag jij je verwachtingen uitspreken. Denk hierbij aan de frequentie dat je zou willen afspreken. Het kan zijn dat je deze (nog) niet zo goed weet; dit is niet erg.
3. Counselling
Tijdens de counselling, zullen we je situatie en verwachtingen verder verkennen. Ik kijk verder dan de eetstoornis en stem de coaching hier op af. Ieder mens is uniek en daarmee ook elke eetstoornis. Door de eetstoornis vanaf de kern aan te pakken worden patronen en overtuigingen zichtbaar gemaakt en met respect doorbroken, waardoor er ruimte ontstaat om nieuw, passend gedrag eigen te maken wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven.
4. Methode
Tijdens de counselling consulten werk ik met verschillende methodieken, zoals Cognitieve Gedragstherapie, en zet ik de kracht van mijn eigen herstelervaring in. Dit integreer ik in onze gesprekken en opdrachten. Ze sluiten aan bij jouw doelen en het traject van je herstel. Het kan ook zo zijn dat ik dit inzet tijdens een wandeling of lichaamsgerichte oefeningen.
5. Locatie
In mijn praktijk aan huis is een warme sfeer gecreëerd, waar iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen. Bovendien ligt de praktijk aan de rand van het bos, waardoor het zich perfect leent om samen een wandeling te maken als je daar behoefte aan hebt. Een consult bij jou thuis of telefonisch kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt.
Begeleiding
Je kunt bij me terecht als je relatie op gebied van eten, bewegen en/ of je uiterlijk op deze vlakken verstoord, ongezond of obsessief is. Ook als je sportief bent. Familie en vrienden help ik ook graag in de omgang met een naasten die een eetstoornis heeft.
Kom van je eetstoornis af
Heb jij een eetstoornis? Of loop je met obsessieve gedachten rondom eten, je uiterlijk en/of bewegen en merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse leven? Weet je nog niet zeker of je hulp nodig hebt? Of juist wel? Plan dan een gratis en vrijblijvende kennismaking in. Esti helpt. Maak een afspraak.
Sporten zonder obsessie
Herken jij ‘beweegdrang’ in jezelf? Dan ben je waarschijnlijk zoveel mogelijk aan het bewegen met als doel calorieën verbranden of controle te houden over je gewicht en lichaam. Hoe kun je weer op een gezonde manier sporten en het plezier terug vinden, zonder dat het een obsessie wordt? Let’s talk about it!
Leven met iemand met een eetstoornis
Een eetstoornis heb je niet alleen, maar ook familie en vrienden ondergaan het. Leven met iemand die een eetstoornis heeft, gaat niet zonder stress voor de omgeving. Hoe kun je hier als naasten mee omgaan en een steun zijn voor de persoon met een eetstoornis. Esti kan je ook hierbij helpen. Tips nodig?
Wat is een ervaringsdeskundige?
Een ervaringsdeskundige is iemand die zijn of haar eigen (herstel)ervaring op een professionele manier inzet om andere mensen te helpen. Soms is de hulp van een behandelaar bij het herstellen van een eetstoornis niet voldoende. Een ervaringsdeskundige biedt dan hulp: tijdens het wachten voor een behandeling, gedurende het behandeltraject of als nazorg.
Meerwaarde ervaringsdeskundige
De belangrijkste meerwaarde van mij als ervaringsdeskundige, is dat ik hetzelfde heb meegemaakt en daarom uit eigen ervaring weet hoe het is om in jouw schoenen te staan. Dat is bij een klinische of medische behandelaar vaak niet het geval. Een ervaringsdeskundige is in staat om:
- Voor een gevoel van gelijkwaardigheid te zorgen;
- Als rolmodel en klankbord hoop te bieden voor herstel;
- Het onderwerp makkelijker bespreekbaar te maken (openheid);
- Eigen kwetsbaarheid te delen, zodat ook de cliënt dat durft te doen;
- Veiligheid, vertrouwen, erkenning en herkenning te bieden.
Een ervaringsdeskundige herkent sneller bepaald gedrag en weet, vanuit eigen (herstel)ervaring en die van deelgenoten en cliënten, opbouwende confrontaties aan te gaan en daarmee verbeteringen door te voeren. Er kan nóg beter vanuit het cliëntperspectief worden gewerkt, waardoor een betere begeleiding bij het herstel kan plaatsvinden. Een ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen in verschillende vormen.
Bewijs van mijn deskundigheid
Om als ervaringsdeskundige eetstoornis therapeut mensen te helpen, ben ik geschoold als toegepast psycholoog, counsellor, NLP practitioner en ervaringsdeskundig eetstoornis therapeut. Ook ben ik als docent lichamelijke opvoeding en leerlingbegeleider werkzaam in het middelbaar onderwijs. Om mijn kennis up-to-date te houden, volg ik regelmatig cursussen en trainingen om cliënten telkens weer (nieuwe) op maat gemaakte begeleiding kan blijven bieden. Daarnaast ben ik enorm trots op mijn samenwerkingen met onder andere het Leontienhuis en Stichting Kiem.