skip to Main Content

Heb jij te maken met bewegingsdrang?

Veel mensen denken bij eetstoornissen vooral aan weinig/veel eten maar misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘bewegingsdrang’, of heb je hier zelf last van:

‘Een vrijwillige verhoging van de lichamelijke activiteit met het oog op het verbranden van calorieën, een onweerstaanbare drang om (doelloos) te bewegen, het gedissocieerd zijn van gevoelens van vermoeidheid en het obsessieve karakter van overmatig bewegen zijn elementen van typische bewegingsdrang.’

Lees verder

Bewegingsdrang

Wat is bewegingsdrang?

Alhoewel beweging gezond kan zijn wordt het een ander verhaal zodra het een constante verplichting van onszelf is. Mocht je hier last van hebben, je bent niet alleen. Zelf heb ik ook te maken gehad met bewegingsdrang. Bij mij had het meerdere functies: om calorieën te verbranden en te ‘mogen’ eten.

Ik voelde me schuldig als ik te lang had gezeten, want de overtuiging was dat ik dan te lui was en dat voelde zwak. Verder was het een manier om met mijn emoties om te gaan, of eigenlijk NIET om te gaan. Het uitte zich bij mij niet zozeer in traplopen en wandelen maar ik bracht uren in de sportschool door. In het begin leek het heel onschuldig, want ik vond sporten nou eenmaal leuk, ik had werk op de sportschool en ik kreeg er energie van.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

De omschakeling naar bewegingsdrang

Al snel werd het niet meer zo onschuldig en moest ik van mezelf een bepaald aantal uur halen die ik dan steeds meer ging omhoog schroeven… Al snel zat ik op een enorm hoog aantal uren wat ik van mezelf moest en zou behalen, anders vond ik geen rust. Ik zei regelmatig sociale gelegenheden af als ik vond dat ik niet genoeg had gesport; dan had dat voorrang. Vooral daardoor merkten ik en mijn omgeving dat het een probleem werd.

Het ging mij niet om hoe ik eruit zag, dat wordt al snel gedacht. Voor mij was het overmatig sporten de enige manier die ik kende om mij goed te voelen en om te gaan met emoties en gebeurtenissen die ik tegenkwam in mijzelf en op mijn levenspad.  Het was dus vooral een compensatie van de emoties en onzekerheid die ik niet wist te uiten. Verder werd het sporten mijn identiteit. Ik was de sportdame met discipline en ik wist niet wie ik anders was. Dit voelde als een veilig ‘schild’.

Soms kan de bewegingsdrang je het gevoel geven dat het niet weggaat, maar dit is slechts een illusie. Meestal komt het met vlagen, en als je de vlaag doorstaat, zul je merken dat de drang weg ebt. Daar help ik je graag bij!

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Tips om je door deze vlagen heen te slaan

  • Bel een goede vriendin of een familielid/vertrouwenspersoon
  • Ga met iemand die je goed kent langzaam wandelen
  • Zit stil op een stoel en voel de sensaties die opkomen in je lijf. Dit kan eng aanvoelen, maar dit is vaak waar het om gaat. Je kan als je wilt een pen en papier pakken en opschrijven wat er door je heen gaat. Ook een goede tip is om dit samen met iemand te doen die in de gaten houdt hoe het met je gaat.
  • Pak een kleurboek voor volwassenen of kijk een leuke serie op Netflix.

Herken je je in bovenstaande situatie of heb jij last van bewegingsdrang? Als je je beweegdrang wilt aanpakken dan kan je bij mij terecht.

Ik ga graag het gesprek met je aan en weet hier alles van. Plan een afspraak voor een (online) kennismaking in!

Back To Top