skip to Main Content

Hoe help je iemand met een eetstoornis de feestdagen door? – Zes tips

Voor veel mensen zijn de feestdagen een tijd om naar uit te kijken: gezelligheid, lampjes, kerstmuziek en vooral… lekker en véél eten. Maar voor iemand met een eetstoornis is deze periode vaak niet zo feestelijk. Voor hen zijn de feestdagen vooral erg confronterend en zwaar. Want in de decembermaand lijkt het wel of alles om eten draait.

Personen met een eetstoornis zullen hierdoor continu bezig zijn met wat zij wel of niet mogen eten deze dagen. Of ze zijn al weken aan het compenseren omdat ze heel erg bang zijn om aan te komen. Is er iemand in jouw familie met een eetstoornis? Dan wil je deze persoon natuurlijk zo goed mogelijk steunen tijdens de feestdagen.

Lees verder

Eetstoornis tips

Eetstoornis tips voor familie en vrienden

Voor iemand met een eetstoornis is het erg fijn als familie en vrienden begrijpen wat het betekent om een eetstoornis te hebben. Daarom geef ik in dit artikel enkele nuttige eetstoornis tips, zodat jij weet wat je het beste kunt doen.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

1. Blijf doen wat je altijd doet

Blijf de dingen doen die je normaal ook zou doen en houd de eetmomenten aan zoals je dat altijd doet tijdens de feestdagen. Wees een voorbeeld van hoe de feestdagen er zonder een eetstoornis uitzien. Het kan helpen om dit zo ook te benoemen. Iemand met een eetstoornis weet niet altijd meer wat ‘normaal’ is.

2. Maak samen plannen voor alle eetmomenten

Door samen de eetmomenten van de dag door te nemen, creëer je redelijk voorspelbare situaties. Voor iemand met een eetstoornis is deze structuur en controle fijn. Tijdens de feestdagen zien de eetmomenten er namelijk vaak anders uit dan normaal. Je eet bijvoorbeeld later op de dag of je eet twee uitgebreide maaltijden in plaats van drie gewone maaltijden. Voor iemand met een eetstoornis kan het moeilijk zijn om met deze veranderingen om te gaan.

3. Zorg voor een veilige omgeving

Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin ruimte is voor emoties zoals angst, paniek en verdriet. Ook deze emoties mogen er zijn. Je wilt niet dat iemand met een eetstoornis zijn of haar gevoelens weg moet stoppen of onder druk staat om ‘gewoon en gezellig’ mee te moeten doen.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

4. Zorg voor afleiding

Zorg daarnaast ook voor veel afleiding zoals een spel spelen of een film kijken. Hiermee maak je duidelijk dat het niet allemaal om eten draait. Afleiding kan helpen om eetstoornisgedachten en angsten onder controle te houden. Voor iemand met een eetstoornis kan het echter moeilijk zijn om zelf afleiding te zoeken. Het is fijn als je daarmee helpt. Dus… plan iets leuks in. Spreek ruim van tevoren af wat jullie gaan doen. Ook al is er die dag niet zoveel zin, doe het toch.

5. Informeer visite

Informeer eventueel (samen) visite over wat er speelt als ze nog niet op de hoogte zijn. Geef van tevoren aan hoe de kerst er voor jullie uitziet met een eetstoornis in het midden. Dit voorkomt dat er (onbedoeld) vervelende opmerkingen worden gemaakt.

6. Focus op waar het echt om draait

Focus op waar de feestdagen om draaien: familie, vrienden, samen zijn, even niets hoeven… Ik vond het gezellig samenzijn met familie altijd erg gezellig als kind. Tijdens mijn eetstoornis probeerde ik me hier dan ook op te richten en de positieve kanten van de feestdagen in te zien….

Ik hoop dat deze eetstoornis tips jullie helpen om samen toch te kunnen genieten van deze periode.

Daarom wens ik jullie graag hele fijne feestdagen toe!

Liefs, Esti

Back To Top