skip to Main Content

Wat als sporten een verslaving wordt?

Herken je bij jezelf een obsessieve drang om te moeten sporten en is het al lang geen kwestie van gewoon af en toe eens sporten meer? Mis je plezier, ontspanning en ander fijns wat je daaruit haalde? Het kan zijn dat jouw obsessieve vorm van sporten een verslaving is geworden. Hoewel het belangrijk is jezelf te gunnen hierin hulp te gaan ontvangen, deelt Esti Helpt alvast drie tips met je. Daarom drie keer op een rijtje hoe sport niet uit je leven hoeft te verdwijnen maar het woord obsessief wel. 

Lees verder

Obsessief sporten

Tip 1 Sporten hoeft niet uit je leven te verdwijnen, het mag op een andere manier verweven worden

Vaak zien we bij individuele sporten, zoals hardlopen of naar de sportschool gaan en met gewichten trainen, dat de focus erg op gewicht en controle hiervan ligt. Toch kan ook bij een teamsport een obsessieve vorm van focus verschijnen, bijvoorbeeld om per se te moeten winnen. Het competitieve karakter komt dat vergroot tot uiting. Misschien herken je jezelf in een van beide gevallen en vraag je je af of je wel hulp zou willen hiervoor? Totaal begrijpelijk dat je je dit echt afvraagt, want het kan spannend voelen om dit gedeelte achter je te laten. Besef dat het sporten niet hoeft te verdwijnen uit je leven. Het mag alleen anders vorm krijgen. Zodat je ook weer geluk hierin kan ervaren.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Tip 2 Beeld je eens in hoe je relaties, werk, school en familie weer meer aandacht van je kan krijgen

Het zonder controle en prestatiedrang sport gaan oppakken, klinkt voor jou misschien wel moeilijk. Toch is het belangrijk dat je het besluit hieraan vooraf maakt. Besluiten dus, om te

stoppen de focus op de sport te leggen en de focus verplaatsen naar dat wat je

leven ook zinvol maakt. Denk eens aan je familie, je school of andere zaken waar je graag weer meer tijd voor zou willen hebben…. Deze motivatie kan je helpen om wanneer je het sporten iets losser gaat nemen, te herinneren dat je daarnaast nog heel veel anders hebt waaraan je je mag toewijden. Waar je weer tijd en energie voor hebt.

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Tip 3 Pak de kern aan: waar komt het obsessief sporten vandaan?

Dat jij hier bent gekomen, op het punt waarop je je sportgedrag obsessief kan noemen, heeft altijd een reden. Wees daar niet bang voor. Juist wanneer je serieus omgaat met de oorzaak die hieronder ligt, zal je zien dat je leven zich betert. De dwang die je nu ervaart, is verre van wat per se nodig is. Het is vaak een manier voor je geworden om onderliggende te onderdrukken. Dit mag anders. Je mag eerlijk naar jezelf zijn en hulp ontvangen om tot de kern te komen. Ook al is het sport, en dat klinkt misschien niet zo gevaarlijk, iets dat in de richting van een verslaving gaat is niet goed voor je.

Bonus tip: Van obsessief sporten naar weer vrij voelen, zo begin je hier direct mee

Als jij je goed wil voelen, mag jij degene zijn die hier acties in onderneemt. Als je opmerkt, en je bent nu al helemaal onderaan dit artikel dus grote kans dat die ook voor jou geldt, dat je je graag weleens echt goed zou willen voelen, maar je gewoonweg niet weet hoe: maak je nog geen zorgen. Erkennen dat het beter met je mag gaan is al een mooie eerste stap. Jezelf vrij willen voelen, weet dat dat kan. Er is echt hoop, wanneer je hierin gelooft zet je de eerste stap in deze richting.

Ervaringsdeskundige Esti: Door het obsessieve sporten achter me te laten, heb ik mijn vrije leven weer terug en kan ik weer genieten van sport. Hiervoor moest ik wel achterhalen wat het mij bracht.

Meer weten over de aanpak bij obsessief sporten van Esti Helpt?

Omdat iedereen uniek is en weer ergens anders blij van wordt, is het ontzettend belangrijk de juiste begeleiding te krijgen tijdens en na de sport. Als ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen met specialisatie in de sport begeleid ik cliënten tijdens het hersteltraject hiermee. Ik help je met een bewezen aanpak waarin ik veel aandacht besteed aan “Wie ben jij”. Meer over weten? Kom gerust geheel vrijblijvend met me in contact.

Gratis intake aanvragen

Back To Top