skip to Main Content

Omgaan met tegenslagen tijdens een eetstoornis

Tegenslagen horen bij het leven. We krijgen er allemaal mee te maken. Omgaan met tegenslagen kan erg ingewikkeld zijn. Verdrietige, moeilijke of onverwachte situaties zijn nooit leuk. Ik weet uit ervaring dat kleine tegenslagen soms al een trigger zijn voor je eetstoornis: een slecht cijfer, een afspraak die niet doorgaat of een vervelend gesprek op je werk.

Een eetstoornis kan voor jou als functie hebben dat je deze situaties niet of minder hoeft te voelen. Eetbuien, niet eten of obsessief sporten zijn dan voor jou de manier om met deze situaties om te gaan. Daarom is het ook zo lastig om tijdens je eetstoornis te dealen met tegenslagen. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. Maar er zijn twee dingen die ik je wil meegeven en die voor de meesten goed werken.

Lees verder

Tegenslagen eetstoornis

Accepteer dat het even minder gaat

Tegenslagen horen bij het herstelproces. Soms doe je twee stappen vooruit en dan weer één achteruit. Het betekent echter niet dat je heel erg terug hoeft te vallen. Ik dacht altijd: ‘Ik ben aan het herstellen en ik ben in therapie dus ik moet alleen maar vooruit gaan’. Maar zo werkt het niet. Ook tijdens je herstel kunnen er mindere momenten zijn. En dat is ok. Helaas rust er nog steeds een taboe op het hebben van psychische problemen. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is te accepteren dat je je even minder voelt. Ook deze gevoelens mogen er zijn!

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Praat over je gevoelens

Het taboe rondom psychische problemen maakt het lastig om erover te praten. Of misschien heb jij nooit geleerd hoe je met emoties om moet gaan. Toch is praten heel belangrijk om te doen. Het helpt bij het herstelproces. Probeer te praten met mensen die jij vertrouwt. Misschien zijn dit je ouders, een goede vriendin of een leerkracht. Is er even niemand in de buurt? Bel iemand op, zet je gedachten op papier of ga creatief aan de slag.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Omgaan met tegenslagen: hoe ik omging met moeilijke momenten

In het begin van mijn eetstoornis baalde ik ontzettend als het niet goed ging. Door deze negatieve gevoelens werd de eetstoornis alleen maar sterker. Praten over de situatie en in therapie gaan heeft mij enorm geholpen. Vooral het praten met ervaringsdeskundigen was voor mij heel erg fijn. Zij keken naar mij als persoon en niet alleen naar de eetstoornis.

Ik leerde zelfvertrouwen op te bouwen en om te gaan met mijn emoties. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Door mezelf de vragen te stellen ‘wat brengt mij dit en hoe kan ik hierdoor groeien als persoon?’ was ik in staat om een tegenslag te zien als een leermoment. Daardoor had ik de eetstoornis uiteindelijk niet meer nodig. Ik plan nu heel bewust rustmomenten in. Een terugval zal ik niet meer krijgen, omdat ik weet waar ik voor sta en weet wat ik nodig heb tijdens momenten van tegenslag of stress.

Ik gun jou ook dit gevoel van zelfvertrouwen. Het gevoel dat je zeker weet dat je de eetstoornis de baas bent. Dat je weet hoe je om kunt gaan met lastige situaties en negatieve gevoelens. Dat je weet waar je voor staat. En dat je kunt ontdekken wie je bent zonder de eetstoornis. Ik help je hier graag bij!

Back To Top