Accepteer dat het even minder gaat
Tegenslagen horen bij het herstelproces. Soms doe je twee stappen vooruit en dan weer één achteruit. Het betekent echter niet dat je heel erg terug hoeft te vallen. Ik dacht altijd: ‘Ik ben aan het herstellen en ik ben in therapie dus ik moet alleen maar vooruit gaan’. Maar zo werkt het niet. Ook tijdens je herstel kunnen er mindere momenten zijn. En dat is ok. Helaas rust er nog steeds een taboe op het hebben van psychische problemen. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is te accepteren dat je je even minder voelt. Ook deze gevoelens mogen er zijn!
Praat over je gevoelens
Het taboe rondom psychische problemen maakt het lastig om erover te praten. Of misschien heb jij nooit geleerd hoe je met emoties om moet gaan. Toch is praten heel belangrijk om te doen. Het helpt bij het herstelproces. Probeer te praten met mensen die jij vertrouwt. Misschien zijn dit je ouders, een goede vriendin of een leerkracht. Is er even niemand in de buurt? Bel iemand op, zet je gedachten op papier of ga creatief aan de slag.
Gratis intake aanvragen
Omgaan met tegenslagen: hoe ik omging met moeilijke momenten
In het begin van mijn eetstoornis baalde ik ontzettend als het niet goed ging. Door deze negatieve gevoelens werd de eetstoornis alleen maar sterker. Praten over de situatie en in therapie gaan heeft mij enorm geholpen. Vooral het praten met ervaringsdeskundigen was voor mij heel erg fijn. Zij keken naar mij als persoon en niet alleen naar de eetstoornis.
Ik leerde zelfvertrouwen op te bouwen en om te gaan met mijn emoties. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Door mezelf de vragen te stellen ‘wat brengt mij dit en hoe kan ik hierdoor groeien als persoon?’ was ik in staat om een tegenslag te zien als een leermoment. Daardoor had ik de eetstoornis uiteindelijk niet meer nodig. Ik plan nu heel bewust rustmomenten in. Een terugval zal ik niet meer krijgen, omdat ik weet waar ik voor sta en weet wat ik nodig heb tijdens momenten van tegenslag of stress.
Ik gun jou ook dit gevoel van zelfvertrouwen. Het gevoel dat je zeker weet dat je de eetstoornis de baas bent. Dat je weet hoe je om kunt gaan met lastige situaties en negatieve gevoelens. Dat je weet waar je voor staat. En dat je kunt ontdekken wie je bent zonder de eetstoornis. Ik help je hier graag bij!