skip to Main Content

Omgaan met verandering tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

De feestdagen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn wanneer je een eetstoornis hebt. Het kan zijn dat je veel last hebt van stress omdat de situatie anders is dan anders. Waarschijnlijk zie je enorm op tegen de drukte, de prikkels en al het eten. Daarnaast is het een tijd waarin je structuur wegvalt en er een ander dagritme ontstaat. Je hoeft niet naar school of naar je werk waardoor er onrust bij je ontstaat waar je niet zo goed mee om weet te gaan.

Hoe graag we het misschien ook zouden willen, we kunnen de feestdagen niet negeren of vermijden. Dus zullen we ermee moeten dealen. Hoe kun je nou het beste omgaan met al deze veranderingen? In deze blog geef ik je enkele tips zodat het je beter lukt om te genieten van de feestdagen.

Lees verder

Waarom is omgaan met verandering zo lastig?

Veranderingen brengen onzekerheid met zich mee. Je bent gewend aan je routines en tijdens gewone dagen weet je wat je kunt verwachten. De feestdagen gooien jouw routines compleet overboord. Je hebt niet meer het gevoel dat je controle hebt over de situatie en over de eetmomenten. Dit zorgt voor ongemak en je kunt angst of stress krijgen vanwege het onbekende.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Wat kun je doen?

1. Relativeer

Relativeren is een goed middel om beter om te gaan met verandering. Door te relativeren besef je dat je angsten niet altijd terecht zijn. Het maakt de verandering ook veel overzichtelijker waardoor je er beter mee om kunt gaan. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Het blijven een maandag en dinsdag’, ‘het zijn maar een paar dagen per jaar’ of ‘de feestdagen hoeven niet perfect te zijn’.

2. Ga uit van je eigen kracht

Met welke intentie wil jij de feestdagen beginnen? Een intentie is een positieve en vooral krachtige gedachte. Het legt een duidelijke focus op wat jij belangrijk vindt. Verleg je focus van de eetstoornis naar bijvoorbeeld de mooie kerstboom en versiering in huis. Of probeer te genieten van de leuke gesprekken met familie. Een intentie kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik ga genieten van de mooie versiering’ of ‘ik ga tijd maken voor een ontspannen wandeling met mijn familie’. Het besef dat je zelf invloed hebt, leidt vaak tot een positieve benadering van de verandering.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

3. Praat erover

Praten over je gevoelens kan heel erg lastig zijn. Misschien ben je bang voor ruzie of ben je bang om afgewezen te worden. Toch is het heel erg belangrijk. Het kan namelijk enorm opluchten. Wanneer je uitlegt hoe je je voelt, begrijpt de ander je ook beter. Samen kun je dan oplossingen bedenken voor je problemen. Is er iemand in jouw omgeving waar jij je goed bij voelt en die je vertrouwt? Ken je iemand die goed kan luisteren? Praat erover! Het helpt echt.

4. Zie kansen

De feestdagen zijn een uitdaging, maar misschien zie je ook kansen? Kansen om extra stappen te zetten richting herstel. Misschien kun je een paar dagen extra rust pakken? Jezelf een keer mooi aankleden en aanwezig zijn bij het kerstdiner? Of gezellige en ontspannen activiteiten doen met je familie?

De feestdagen hoeven jouw doelen niet in de weg te zitten. Blijf dicht bij jezelf en doe wat goed voelt. Accepteer en relativeer… En denk eens na over zaken en waarden die echt belangrijk voor je zijn. Ik hoop dat je met deze tips toch kunt genieten van de feestdagen en dat je beter kunt omgaan met alle veranderingen. Ik wens je in ieder geval een fijne tijd! Wil je er toch liever persoonlijk met me over praten? Dat kan altijd. Bel of mail gerust.

Back To Top