Tips om veilig en gezond te sporten na je eetstoornis
1. Luister naar je lichaam
Na een eetstoornis is je lichaam extra kwetsbaar. Dit komt doordat je je lichaam lange tijd niet gegeven hebt wat het nodig heeft, zoals bepaalde voeding, ontspanning of balans in je beweegpatroon. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar wat je lijf nodig heeft. Ben je moe? Dan is rust soms het beste wat je jezelf kunt geven. Voelt bewegen als iets wat je ‘moet’ doen? Sta dan even stil bij waar die drang vandaan komt. Bewegen mag, maar hoeft niet.
2. Geef jezelf de tijd
Herstellen van een eetstoornis is al topsport op zich. Het is oké als je conditie minder is dan vroeger, als je spieren moeten wennen of als je bang bent voor een terugval. Geef jezelf de tijd om opnieuw te leren vertrouwen op je lichaam.
3. Bouw het sporten langzaam op
Het is belangrijk om het sporten langzaam op te bouwen. Je hoeft niet meteen vijf keer per week naar de sportschool. Yoga, wandelen of zwemmen zijn prima manieren om je lichaam rustig te laten wennen aan bewegen en sporten. Doe het stap voor stap en op jouw tempo.
4. Herken oude patronen
Hoe weet je nou of je motivatie om te sporten echt gezond is. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Wil ik dit doen omdat ik het leuk vind, of omdat het moet van mezelf?
- Word ik onrustig als ik een keer niet beweeg?
- Voel ik mezelf schuldig na een rustdag?
Als sporten weer draait om dwang, compensatie of zelfkritiek, is dat een signaal om pas op de plaats te maken.
Gratis intake aanvragen
5. Wees trots op jezelf
Elke keer dat je beweegt met plezier, is een bevestiging dat je goed bezig bent. Wees trots op jezelf wanneer het sporten niet meer voelt als compensatie of als een verplichting. Vier elke stap, hoe klein deze ook voelt.
6. Zoek steun
Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met een therapeut, een diëtist of een sportprofessional die ervaring heeft met eetstoornissen. Als sportdocent, sporter en ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om hierbij de juiste begeleiding te krijgen.
Wil je weer gaan sporten na je eetstoornis? Vind je het fijn om hierbij hulp te krijgen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik begeleid je naar een gezond beweegpatroon waarbij je het sporten weer los kunt zien van de eetstoornis.
Lees meer over mijn nieuwe traject ‘Samen naar een gezond beweegpatroon’.