skip to Main Content

Sporten na een eetstoornis. Hoe pak je dat aan?

Voor veel mensen betekent sporten ontspanning. Maar als je een eetstoornis hebt gehad, kan de relatie met sport behoorlijk ingewikkeld zijn. Tijdens jouw eetstoornis was sporten waarschijnlijk een manier om te compenseren, om controle te houden, (gevoelens) te vermijden of misschien wel om jezelf te straffen.

Ik weet uit ervaring dat het mogelijk is om na een eetstoornis weer een gezonde relatie met bewegen op te bouwen. Vind je het spannend en weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan onderstaande tips om op een veilige en gezonde manier het sporten weer op te pakken.

Heb je hulp nodig? Tijdens mijn nieuwe traject ‘Samen naar een gezond beweegpatroon’ maken we samen een veilig plan dat past bij jouw herstel. Ik help jou om op een veilige en positieve manier weer te genieten van sport.

Lees verder

Sporten na een eetstoornis

Tips om veilig en gezond te sporten na je eetstoornis

1.    Luister naar je lichaam

Na een eetstoornis is je lichaam extra kwetsbaar. Dit komt doordat je je lichaam lange tijd niet gegeven hebt wat het nodig heeft, zoals bepaalde voeding, ontspanning of balans in je beweegpatroon. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren naar wat je lijf nodig heeft. Ben je moe? Dan is rust soms het beste wat je jezelf kunt geven. Voelt bewegen als iets wat je ‘moet’ doen? Sta dan even stil bij waar die drang vandaan komt. Bewegen mag, maar hoeft niet.

2.    Geef jezelf de tijd

Herstellen van een eetstoornis is al topsport op zich. Het is oké als je conditie minder is dan vroeger, als je spieren moeten wennen of als je bang bent voor een terugval. Geef jezelf de tijd om opnieuw te leren vertrouwen op je lichaam.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

3.    Bouw het sporten langzaam op

Het is belangrijk om het sporten langzaam op te bouwen. Je hoeft niet meteen vijf keer per week naar de sportschool. Yoga, wandelen of zwemmen zijn prima manieren om je lichaam rustig te laten wennen aan bewegen en sporten. Doe het stap voor stap en op jouw tempo.

4.    Herken oude patronen

Hoe weet je nou of je motivatie om te sporten echt gezond is. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wil ik dit doen omdat ik het leuk vind, of omdat het moet van mezelf?
  • Word ik onrustig als ik een keer niet beweeg?
  • Voel ik mezelf schuldig na een rustdag?

Als sporten weer draait om dwang, compensatie of zelfkritiek, is dat een signaal om pas op de plaats te maken.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

5.    Wees trots op jezelf

Elke keer dat je beweegt met plezier, is een bevestiging dat je goed bezig bent. Wees trots op jezelf wanneer het sporten niet meer voelt als compensatie of als een verplichting. Vier elke stap, hoe klein deze ook voelt.

6.    Zoek steun

Je hoeft dit niet alleen te doen. Praat met een therapeut, een diëtist of een sportprofessional die ervaring heeft met eetstoornissen. Als sportdocent, sporter en ervaringsdeskundige professional in eetstoornissen weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om hierbij de juiste begeleiding te krijgen.

Wil je weer gaan sporten na je eetstoornis? Vind je het fijn om hierbij hulp te krijgen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Ik begeleid je naar een gezond beweegpatroon waarbij je het sporten weer los kunt zien van de eetstoornis.

Lees meer over mijn nieuwe traject ‘Samen naar een gezond beweegpatroon’.

Back To Top