skip to Main Content

Uit therapie van een eetstoornis, en dan?

Na een intensieve tijd in therapie, heb je enorme focus gelegd op het herstel van je eetstoornis. Na therapie, kom je weer om de hoek kijken in: je leven. Hoe raar het ook klinkt, jij bent verder gegaan daar waar anderen gewoon door zijn gegaan. En dat kan een hoop verwarring met zich meebrengen! Want, hoe ga je om met de uitdagingen in het dagelijks leven? Denk aan vragen die aan je worden gesteld zoals ‘Ben je nu helemaal beter?’ of aan die verjaardag, waar dat bakje chips nu niet meer aan je wordt aangeboden. “Hey, ik ben er ook nog!” Dat je vroeger zou afslaan betekent niet dat je dat nu wil doen! Waar kun je tegenaan lopen, we delen het hieronder met je.

Lees verder

Uit therapie

1. Je sociale omgeving, meenemen of niet?

Je hebt in de therapie uitgebreid aan je eetstoornis gewerkt, zoals rondom je zelfbeeld en het verstoorde lichaamsbeeld. Maar dat niet alleen. Je bent ook bezig geweest met het opbouwen van een nieuwe relatie met eten. Een relatie die bestaat uit nieuwsgierigheid. Niet meer vanuit dwang, controle of moeten. Echt luisteren naar behoefte. Zelfs heb je weer geleerd te eten omdat het leuk, lekker en gezellig is. Niet omdat het moet, maar omdat het mag. Alleen: Niemand in jouw omgeving is dit nog van je gewend. Misschien ben jij al weer flink aan het wennen aan je nieuwe ‘ik’, gun je omgeving ook wat tijd. Of: help ze een handje. Juist de mensen die je vaak ziet kun je meenemen in je reis. Vertel wat ze mogelijk niet verwachten en waar jouw nieuwe ‘ik’ behoefte aan heeft.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

2. Jezelf uitdagen – niet meer wat de eetstoornis wil

Meer kiezen voor wat je zélf wil in plaats van wat de eetstoornis wil….Als de eetstoornis je toefluistert geen kaas te eten maar jij dat eigenlijk wel weer eens wil doen: dan ontstaat daar een intern conflict. Daar waar je vroeger misschien zelfs bang was voor kaas, wil je die gekke gaten in de kaas nu weer eens vriendelijk aan kunnen kijken. Dat wat je oude vertrouwde veilig was, wil je ombuigen naar hoe het daarvoor was. De tijd ertussen: dat wat de eetstoornis wilde, daar heb je echt geen trek meer in. Je wil jezelf weer zijn. Neem je tijd om dit steeds weer een beetje meer te kunnen zijn.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

3. Tijd om te wennen en verder te gaan

Het authentieke deel van jezelf was (tijdelijk) bedekt onder een flinke laag stof. Wil niet zeggen dat het er niet was, want in essentie ben je er eigenlijk altijd al geweest. Het is jouw taak om dit steeds een beetje verder af te stoffen. Dit keer niet perfectionistisch en niet te veel zoekend, maar gewoon rustig aan afstoffen en ontdekken wat voor een mooi persoon daar gewoon nog steeds is… En dan kom je op het punt waar je die ene vraag tegenkomt: Welk deel van JOU heeft de eetstoornis in zijn macht? Wanneer je je voormalige eetstoornis niet meer ziet als vijand, maar als bron van info kun je de vervelende periode als leerschool zien. En dat is belangrijk!

Weer een lach op je snoet eenmaal uit therapie van een eetstoornis?

Zou jij graag handvatten willen om de greep op je leven en de lach op je snoet weer terug te toveren? Ja, ook na therapie mag je hier gewoon mee doorgaan! Durf te kijken naar hoe je leven er zonder eetstoornis uit mag komen te zien. Ik weet als ervaringsdeskundige hoe het leven voelt, eenmaal na therapie. Daar waar de professional klaar is met begeleiden, zie ik het als mijn taak om juist vanuit dit punt óók begeleiding te bieden. In het hersteltraject help ik met een bewezen aanpak waarin ik veel aandacht besteed aan “Wie ben jij zonder eetstoornis en waarvan word jij blij?”. Natuurlijk help ik je heel graag, maar ik kan me voorstellen dat je eerst eens vrijblijvend kennis zou willen maken. Daarom heb ik een laagdrempelig ‘Hallo ik ben Esti, wie ben jij? Gesprek’ om ervoor te zorgen dat we elkaar vrijblijvend zonder verwachtingen gewoon eens kunnen leren kennen. Lijkt dit je fijn? Dit gesprek duurt 15 tot 30 minuten en je bent nergens toe verplicht!
Kennismaken? Neem contact met me op, zodat we een gesprek in kunnen plannen. Leuk je te leren kennen ☺

Back To Top