skip to Main Content

Wanneer heb je een verstoorde relatie met eten?

Een verstoorde relatie met eten betekent niet direct dat je een eetstoornis hebt. Het kan zich echter wel ontwikkelen tot een eetstoornis. Ook kan verstoord eetgedrag schadelijk zijn voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot gezondheidsproblemen, depressie of angst. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Ik help je graag om een gezonde relatie met voeding én je lichaam te ontwikkelen.

Lees verder

Verstoord eetgedrag

Kenmerken van een verstoorde relatie met eten

Hoe weet je of je een verstoorde relatie hebt met eten? In deze blog behandel ik enkele kenmerken van verstoord eetgedrag. Herken jij jezelf in één (of meer) van deze kenmerken? Dan is het belangrijk om goed op jezelf te letten of om professionele hulp in te schakelen.

1.     Obsessief bezig met eten

Wanneer jouw relatie met eten je dagelijks leven beïnvloedt dan is de kans groot dat je een verstoorde relatie met eten hebt. Denk je de hele dag aan eten en ben je constant calorieën aan het tellen? Ga je van het ene dieet naar het andere? Eet je veel te veel of juist veel te weinig? Voel je je schuldig nadat je gegeten hebt? Heb je last van eetbuien of compensatiegedrag? Misschien hanteer je voor jezelf veel regels rondom eten en maak je een onderscheid tussen ‘goede’ en ‘slechte’ voeding.

2.     Negatief lichaamsbeeld

Verstoord eetgedrag gaat vaak samen met een negatief lichaamsbeeld. Ben jij ontevreden met je lichaam? Vergelijk je jezelf constant met anderen? Of streef je misschien naar een onrealistisch ideaalbeeld? Een negatief lichaamsbeeld kan ernstige gevolgen hebben voor je mentale en emotionele gezondheid.

3.     Emotioneel eten

Mensen die emotioneel eten, gebruiken voedsel als een manier om met hun gevoelens om te gaan, zoals stress, verdriet, eenzaamheid of verveling. Dit kan wijzen op verstoord eetgedrag en kan leiden tot overeten of eetbuien.

4.     Gedragscomplicaties

Het kan ook zijn dat je jouw eetgedrag verbergt voor anderen of dat je bepaalde sociale situaties vermijdt. Eet je liever niet in het openbaar? Ben je overmatig aan het sporten om je eten te verdienen? Deze gedragingen zijn ook kenmerken van een verstoorde relatie met eten.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Mijn eigen verstoorde relatie met eten

Achteraf had ik al heel lang een verstoorde relatie met eten voordat ik de diagnose eetstoornis kreeg. Langzaamaan kwamen er meer regels rondom voeding. Ik dacht oprecht dat ik goed en gezond bezig was. Er was heel lang mee te leven; mijn dagelijkse activiteiten kon ik doen en fysiek was ik nog tot veel in staat. Totdat ik mezelf meer en meer beperkingen ging opleggen. Toen ik merkte dat ik de regels rondom voeding ook ‘nodig’ had om mij goed te voelen en het mij te veel belemmerde in mijn dagelijks leven, ben ik hulp gaan zoeken. Toen was het eigenlijk al te laat.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

De lijn tussen verstoord eetgedrag en een eetstoornis is dun. Daarom wil ik nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om op tijd hulp te zoeken. Wil je praten over jouw verstoorde relatie met eten? Je mag altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

Back To Top