skip to Main Content

Wat zijn eetbuien? En wat is de oorzaak?

Heb je het gevoel dat je de drang om te eten niet kunt weerstaan? Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk voedsel naar binnen werken? Gaat het eten snel en oncontroleerbaar? Voel je tijdens een eetbui rust in je hoofd, maar voel je je daarna schuldig? Zoek je manieren om het dwangmatig overeten te compenseren? Ik weet hoe het voelt. De stiekeme eetbuien, de walging en de uitputting… Het is een verborgen en eenzame strijd.

Eetbuien zijn complex en hebben vaak verschillende oorzaken. En wanneer je deze onderliggende oorzaken begrijpt, is het mogelijk om de eetbuien effectief aan te pakken en te behandelen. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op de oorzaak van eetbuien. Ook deel ik mijn eigen ervaring op het gebied van dwangmatig overeten.

Lees verder

Eetbuien oorzaak

Wat zijn eetbuien?

Eetbuien kunnen voorkomen bij elke vorm van een eetstoornis. Dus niet alleen bij boulimia of een eetbuistoornis. Wanneer je last hebt van dwangmatig overeten betekent dit dat je in een korte tijd grote hoeveelheden voedsel eet. En dit gaat veel verder dan een keer een zak chips leegeten. Het zijn extreme en onbedwingbare eetbuien. Je hebt het gevoel dat je er niet mee kunt stoppen. Misschien ga je zelfs naar de winkel om nog meer eten te kopen. Je blijft eten tot je niet meer kunt. Na een eetbui voel je je vaak schuldig, schaam je je of heb je spijt.

Er is een verschil tussen objectieve en subjectieve eetbuien. Bij een subjectieve eetbui heb je voor je gevoel (en voor het gevoel van de eetstoornis ) te veel gegeten, terwijl je misschien juist naar behoefte hebt gegeten. Een subjectieve eetbui wordt door de persoon zelf ervaren als een eetbui. Bij een objectieve eetbui eet je daadwerkelijk een te grote hoeveelheid voedsel in een korte tijd. Bij beide vormen van eetbuien is de mentale impact en de ernst van de eetstoornis zorgelijk.

“Op het moment dat ik een eetbui voelde aankomen, merkte ik heel veel onrust in mijn lichaam en hoofd. Ik kon op dat moment alleen nog maar aan eten denken en had mezelf aangeleerd dat dat ook de enige oplossing was om van de onrust af te komen. Soms gebeurde dit op mijn werk en kon ik niet anders dan me ziekmelden. De eetbuien begonnen dan vaak al in de auto.”

“Op het dieptepunt zocht ik elke gelegenheid op om een eetbui te hebben en deze weer te compenseren. Voor mij was dit door middel van zelf opgewekt braken. In de trein, op het werk, bij een benzinestation, onder de douche… Ik voelde me vreselijk, maar voor mijn gevoel kon ik niet anders.”

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Wat is de oorzaak van eetbuien?

Wat is nou precies de oorzaak van deze extreme en onbedwingbare eetbuien? Eetbuien kunnen ontstaan door psychische factoren, fysieke factoren of ze zijn een gewoonte geworden.

Psychische oorzaak van eetbuien

Dwangmatig overeten is vaak een manier om om te gaan met negatieve emoties of stress. Een eetbui voelt dan als een verdoving om niet met je emoties te hoeven dealen.

“Hoewel eetbuien heel veel stress en onrust gaven, bracht het mij op het moment dat ik erin zat veel rust… Op dat moment hoefde ik nergens aan te denken. Ik hoefde even niet de tweestrijd in mijn hoofd aan te gaan. De eetbuien werden niet alleen een manier om rust in mijn hoofd te krijgen van alle gedachten en gevoelens, maar ook een momentje van ‘me-time’ in mijn veel te drukke leven. Het was voor mij een ontsnapping om even niets te hoeven.”

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Fysieke oorzaak van eetbuien

Eetbuien kunnen ook ontstaan vanuit een lichamelijke behoefte. Als je te lang te weinig hebt gegeten, zet je lichaam aan tot een eetbui. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen, zal het er alles aan doen om jou aan het eten te krijgen. Dit leidt tot onbeheersbaar en dwangmatig overeten.

“In het begin van mijn eetstoornis had ik nog geen last van eetbuien, maar wat ik wel deed was mijn lichaam uithongeren. Ik at veel te weinig voor wat ik nodig had. Wat ik nu weet, is dat dat 1 van de oorzaken kan zijn voor eetbuien. Mijn lichaam schreeuwde letterlijk om al het eten wat het te kort had gekregen. En wat wilde ik dat graag zeg! Ik had mezelf al zo lang alles ontzegd… en dat deed ik nog, want ik had heel veel regels van mijn eetstoornis waardoor ik niet at waar ik echt behoefte aan had.”

Eetbuien als gewoonte

Het kan ook zijn dat de eetbuien een gewoonte zijn geworden. Ze zijn onderdeel geworden van je dagelijkse routine. Onbewust heb je bepaalde situaties, bepaalde voedingsmiddelen of reacties van mensen gekoppeld aan een eetbui.

“Na een tijd werden mijn eetbuien een gewoonte. Op momenten dat ik alleen thuis was bijvoorbeeld. Dan kon ik al helemaal een paar dagen van te voren een eetbui plannen, gewoon omdat het kon. Omdat ik zo uitkeek naar rust en eten…”

Nu je weet wat de oorzaak is van dwangmatig overeten, heb je wellicht al wat handvatten om een start te maken met het aanpakken van de eetbuien. Heb je hulp nodig? Als therapeut en ervaringsdeskundige ga ik samen met jou op zoek naar wat jij écht nodig hebt, zodat ook jij je eetbuien kunt overwinnen.

Back To Top