skip to Main Content

Begeleiding bij eetstoornissen

Dit is waarom begeleiding bij eetstoornissen zo belangrijk is: als je (steeds) vastloopt in oude patronen en een ommekeer wilt maken, dan gaat dit niet vanzelf. Zelf erachter komen wat jou bijvoorbeeld angstig, fel, boos of eenzaam maakt is lastig. Wanneer een ander je hierbij begeleidt, dan zal je dit eerder ontdekken en tevens de handvatten direct ontvangen in hoe je hiermee om kan gaan. Wanneer we werken aan herstel van een eetstoornis is eetstoornis begeleiding dan ook een absolute must. Je kunt dit erg lastig, tot vrijwel niet, alleen. En: dat hoeft ook helemaal niet!

Neem contact op met Esti

Eetstoornis begeleiding om te werken aan de relatie met jezelf

Wanneer jij je bewust wordt van de verstoorde relatie met jezelf, dan pas kan je werken aan een betere relatie met jezelf. Bijvoorbeeld: Herken jij ‘beweegdrang’ in jezelf? Dan ben je waarschijnlijk zoveel mogelijk aan het bewegen met als doel calorieën verbranden of controle te houden over je gewicht en lichaam. Onderliggend spelen altijd diepere emoties, gevoelens en overtuigingen een rol. Dit uit zich in je gedrag.

Vraag jezelf eens af of dit gedrag voortkomt uit een goed of slechte relatie met jezelf. Hoe kan je de relatie met jezelf liefdevoller uiten? Hoe kun je dan bijvoorbeeld weer op een gezonde manier sporten en het plezier terugvinden, zonder dat het een obsessie wordt? Door de relatie met jezelf eerst goed neer te zetten, kan je dit gedrag ook vanuit mildheid aanpassen. Zoiets vergt, erover in gesprek gaan! De beste investering die je kan doen, is die in jezelf; gun jezelf begeleiding om vrijer te kunnen leven.

Trajecten

Je kunt bij me terecht als je relatie op gebied van eten, bewegen en/ of je uiterlijk op deze vlakken verstoord, ongezond of obsessief is. Ook als je sportief bent. Familie en vrienden help ik ook graag in de omgang met een naasten die een eetstoornis heeft. Om deze hulp zo goed mogelijk aan te laten sluiten, werk ik met de volgende drie trajecten.

Ondersteuning door ESTI via PGB

Esti Helpt kan op verschillende leefdomeinen aan de slag gaan met cliënt om zijn/haar vaardigheden te vergroten. Afhankelijk van de individuele doelen kan gedacht worden aan begeleiding tijdens eetmomenten en het vergroten van mentale weerbaarheid. Ook is er begeleiding mogelijk voor het vinden van passende tijdsinvulling en het werken aan overige persoonlijke doelen.

Meer over PGB mogelijkheden

Doorbreek obsessief sporten sessie

Herken je bij jezelf een obsessieve drang om te sporten en is het al lang geen kwestie van af en toe sporten meer? Mis je het plezier en de ontspanning die je daaruit haalde? Het kan zijn dat jouw passie voor de sport obsessieve vormen heeft aangenomen. Hoe kun je weer op een gezonde manier sporten en het plezier terugvinden, zonder dat het een blijvende obsessie wordt?

Meer over obsessief sporten

Counselling op maat

Heb jij een eetstoornis? Of loop je met obsessieve gedachten rondom eten, je uiterlijk en/of bewegen en merk je dat dit je belemmert in je dagelijkse leven? Weet je nog niet zeker of je hulp nodig hebt? Of juist wel? Jij bent welkom! Tijdens de consulten, zullen we je situatie en verwachtingen verder verkennen. Ik kijk verder dan de eetstoornis en stem de counselling hierop af.

Meer over counselling

Eetstoornis begeleiding voor jezelf of familie

Natuurlijk is het nummer 1 prioriteit om te gaan werken aan de relatie met jezelf. Toch kan het ook voor jouzelf prettig zijn om stil te staan bij de relaties die je hebt met anderen. Want bij jezelf blijven, in een relatie met een ander (ouders, familie, vrienden, partner) is ook van groot belang. En ook hier geldt: Een eetstoornis heb je niet alleen. Ook familie en vrienden ondergaan dit. Omdat leven met iemand die een eetstoornis heeft, niet zonder stress voor de omgeving gepaard gaat, is waarom Esti Helpt er ook voor de naaste is. Zo kan de naaste ook leren hoe je hier mee kan omgaan en een steun zijn voor de persoon met een eetstoornis. Esti kan je ook hierbij helpen.

Wat leer je dan zoal tijdens de begeleiding bij eetstoornissen?

Als je kampt met een stoornis die zich vestigt op wel/niet eten, is het belangrijk om te leren omgaan met je gevoelens. Als je jezelf wil bevrijden, dan is het nodig om grip te krijgen op je emoties en overtuigingen. We bevorderen het herstel door lichaam en geest aan elkaar te linken…. De stoornis uit zich dan wel in je lichaam, de geest is vaak veroorzaker. Een gezonde verstandhouding hiermee opbouwen en lichaamsbeeld verandering is ook een onderdeel van de begeleiding. Zo zijn er nog veel meer andere zaken waaraan we werken, te allen tijde met JOU hierin centraal. We zoeken dus ook echt wat werkt voor jou. In de begeleiding die Esti Helpt biedt, maken we dan ook altijd gebruik van maatwerk.

Klaar om jezelf te bevrijden?

Wij weten hoe lastig het kan zijn om om hulp te vragen. Als ervaringsdeskundige is het eigenaresse Esti niet vreemd, dat het over de eerste drempel stappen best een ding is. Toch kan ze achteraf ook zeggen, het is 100% dit oncomfortabele gevoel waard, want herstel is bevrijden. Niet voor niets heeft Esti nu haar eigen praktijk in eetstoornis begeleiding. Door te erkennen dat dit een periode is waarin alles lijkt te schuiven en je energieniveau waarschijnlijk laag ligt, neem je de eerste stap in het echt eens luisteren naar jezelf. Je bent het waard, echt waar. Dit hoef je niet alleen te doen. Een kennismakingsgesprek met Esti plan je gemakkelijk hier in.

Back To Top