skip to Main Content

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis gaat eigenlijk altijd over een verstoorde relatie met eten. De verstoorde relatie kan ook wel ongezond en obsessief genoemd worden. Een ongezonde verhouding tot eten, waarbij ofwel wel eten, maar dan overeten, ofwel niet eten vaak het geval is. In beide gevallen is er geen gezonde relatie met eten. Vormen van die verstoorde relaties met eten kunnen zijn: anorexia nervosa, boulimia nervosa, een eetbuistoornis, dit zijn de meest voorkomende eetstoornissen en zo zijn er meerdere vormen.

Lees verder

Alle eetstoornissen op een rij

EstiHelpt is gespecialiseerd in de anorexia nervosa en in boulimia nervosa. Toch zijn er nog meer soorten eetstoornissen, denk bijvoorbeeld aan Binge Eating. De verschillende soorten stoornissen worden gekenmerkt door eetgedrag dat niet meer gezond is. Daarnaast zijn ook gedachten die niet gezond zijn, van kracht. Het eetgedrag is soms zichtbaar, de gedachten helaas niet. Dit maakt ook dat een eetstoornis soms pas op een later moment echt zichtbaar is. Kenmerkend voor een stoornis is onderliggende angst, negatieve overtuigingen en uit contact zijn met zichzelf.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Eetstoornis of eetprobleem?

Een eetprobleem is absoluut niet hetzelfde als een stoornis. Bij een stoornis zijn de gevolgen groter voor degene met de stoornis. Zo beheerst dit abnormale eetgedrag het leven en is er sprake van een ongezonde geest. Een eetprobleem zorgt ook wel voor moeilijke situaties rondom het eten, maar dit probleem is niet zo allesoverheersend en ingrijpend als een stoornis. Toch is het natuurlijk ook gewoon belangrijk om ook een eetprobleem serieus te nemen. Zo kan een eetprobleem uiteindelijk mogelijk weer uitgroeien tot een eetstoornis.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Verstoord eetgedrag

Wanneer je te maken hebt met een stoornis, vindt er verstoord eetgedrag plaats. Zo eet je in dit geval bijvoorbeeld niet als je honger hebt, kan het zijn dat je jezelf strenge dieetregels oplegt (welke ook schadelijk zijn voor je lichaam). Het kan ook inhouden dat je in een opwelling bijvoorbeeld grote hoeveelheden voedsel eet, welke je vervolgens niet binnenhoudt, doordat je overgeeft.

Lichamelijke schade

Doordat er een ongezonde geest aan het roer staat, welke gelukkig weer gezond kan worden door te werken aan herstel, kan er lichamelijk ongemak en zelfs schade ontstaan. Een stoornis is niet goed voor je lichaam omdat er geen/te weinig gezonde voedingsstoffen opgenomen worden gedurende een periode. De ongemakken die kunnen variëren van duizeligheid tot maag- en darmproblemen. Op den duur kan een slecht gebit ontstaan en bij langere periode van ondervoeding kan ook menstruatie uitblijven. Dit kan opnieuw weer leiden tot bijkomende gevolgen, zoals het schamen voor de stoornis en het uiterlijk dat daarmee verkregen is.

Alle eetstoornissen waar Esti Helpt mee kan helpen

Doordat er vele soorten stoornissen zijn, is het handig om de twee soorten stoornissen waar EstiHelpt bij helpt te herstellen iets verder toe te lichten. Het gaat hierbij om anorexia nervosa, dat zich uit in heel weinig eten en zo min mogelijk calorieën binnen krijgen. En om, boulimia nervosa, waarbij flinke eetbuien centraal staan, gepaard met obsessief compenseren. Voor beide stoornissen geldt: een stoornis is een ernstige psychische aandoening. Mensen met deze problemen lopen vaak ‘vast’ in hun leven en dit kan echt heel ingrijpend zijn.

Hulp ontvangen bij het herstel?

Lijkt het je fijn om aan de slag te gaan met het verder herstellen van je eetstoornis of eetprobleem? Weet dat ESTI Helpt geboren is vanuit ervaring. Ik, Esti, ben ervaringsdeskundige en weet hoe het kan zijn, voor en na therapie. Ik weet dan ook prettig het is om ondersteuning te mogen ontvangen. Ook jij doet ertoe! Ook jij kan hier verder in komen, of liever gezegd, uit komen 😉 Ik help je dan ook graag. Wil je meer weten over de opties en mogelijkheden? Kom via dit formulier met me in contact en we maken vrijblijvend eens kennis.

Back To Top