skip to Main Content

Jouw zomervakantie met een eetstoornis: 5 tips

Het is weer bijna zomervakantie… Deze periode kan voor iemand met een eetstoornis behoorlijk wat paniek en stress opleveren. Misschien ben je bang voor extra eetbuien in deze periode. Of misschien ben je bang omdat je op vakantie geen mogelijkheden hebt tot compensatie. Want hoe en wanneer ga je de eetbuien weer compenseren? Bovendien ben je uit je dagelijkse ritme: dag structuur en duidelijkheid!

Hoe ga je hiermee om? Wat kun je doen om met een eetstoornis toch een fijne zomervakantie te beleven? Vorig jaar schreef ik al een blog met daarin tien tips: Vakantie met een eetstoornis: 10 tips zodat ook jij kunt genieten. In deze blog ga ik dieper in op de eerste vijf tips.

Lees verder

Zomervakantie eetstoornis

Zomervakantie met een eetstoornis: 5 tips

Hoe kom je de zomervakantie door met een eetstoornis? Ik weet zelf hoe lastig dit kan zijn. Maar ik weet ook uit eigen ervaring dat er dingen zijn die kunnen helpen. En dat wil ik natuurlijk graag met je delen. Ik hoop dat onderstaande tips jou helpen om toch te kunnen genieten van jouw zomervakantie.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

1. De zomervakantie hoeft niet perfect te zijn

Voor veel mensen moet de zomervakantie in alle opzichten perfect zijn: een fijne accommodatie, mooi weer, lekker eten en volop kunnen genieten. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt, is het goed om dit idee los te laten. Want ook op vakantie zullen er minder goede dagen zijn. En dat is oké. Sta juist op die dagen extra stil bij datgene wat je echt nodig hebt.

Soms klink het tegenstrijdig om te accepteren dat er ook minder goede dagen zijn. Het gaat om acceptatie van wie je bent en wat je gevoel je vertelt. Probeer te achterhalen waar bepaalde gevoelens vandaan komen. Hierdoor doe je zelfkennis op, leer je je emoties een plek te geven en creëer je een omgeving waarin het oké is om jezelf kwetsbaar op te stellen.

2. Praat met reisgenoten

Het kan spannend zijn om met je reisgenoten over je gevoelens en over je eetstoornis te praten. Je stelt je immers kwetsbaar op. Maar het kan zeker helpen. Door erover te praten, komt er ruimte voor begrip en steun. En dit gaat jou weer de moeilijke momenten door helpen.

Je bepaalt zelf waar je over praat. Je hoeft niet alles over je eetstoornis te delen, maar het kan fijn zijn om aan te geven waar je tegenaan loopt. Ook kan het fijn zijn om bepaalde situaties samen voor te bespreken, zoals bijvoorbeeld de eetmomenten of het dagritme tijdens de vakantie. Dit kan rust creëren in je hoofd, waardoor er meer ruimte is om te genieten.

3. Leg jezelf geen druk op

Rondom de zomervakantie heb je waarschijnlijk al genoeg stress. Het kan zijn dat bepaalde oefeningen of uitdagingen nu even niet haalbaar zijn. Het is goed om dit ook te bespreken met je therapeut en met je omgeving. Bedenk dat de lat niet altijd hoog hoeft te liggen. Kijk wat voor jou haalbaar is.

4. Neem de tijd om te ontspannen

Ook jij hebt het nodig om te ontspannen. En dat mag! Dit kan al in kleine dingen zitten: een wandeling, een tijdschrift lezen, iets creatiefs doen of bijvoorbeeld muziek maken. Ook jij hebt het nodig om op te laden. Voelt dit toch spannend? Ook dat mag, kijk dan wat wel haalbaar is.

5. Maak een dagritme

Het maken van een dagritme kan zorgen voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het gaf mij altijd veel houvast tijdens mijn eetstoornis. Hoewel mijn motivatie voor herstel was om vrijer te kunnen leven, was het hebben van ritme en structuur soms nog wel even nodig.

Op bepaalde dagen had ik dit juist nodig om niet terug te vallen in perioden van eetbuien en compensatie. Dus… wat heb JIJ nodig tijdens de zomervakantie? JUP, misschien toch nog ritme in je eetmomenten, afspraken, werk, rust en beweegmomenten. En ook dat is oké.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

In de volgende blog geef ik je nog vijf tips. Deze tips hebben mij altijd heel erg geholpen. Ondanks mijn eetstoornis lukte het me toch om te genieten van de zomervakantie. En dat gun ik jou ook. Heb je behoefte om er met mij over te praten? Neem dan contact op. Ik help je graag!

Back To Top