skip to Main Content

Vakantie met een eetstoornis: 10 tips zodat ook jij kunt genieten

In deze periode leven veel mensen toe naar de zomervakantie. Vakantie betekent genieten, niets doen, lekker eten en chillen op het strand. Maar wanneer je een eetstoornis hebt, zoals anorexia of boulimia, is de zomervakantie niet altijd iets om naar uit te kijken. Je structuur valt weg en je kunt niet vasthouden aan je dagelijkse routine. Ook eet je tijdens de zomervakantie andere dingen. Bovendien is het lopen in een korte broek, topje of zelfs een bikini niet altijd makkelijk. Het kwijtraken van de controle kan voor veel stress zorgen. Hoe overleef je de zomer met een eetstoornis? In dit artikel geef ik je tien tips die mij op vakantie altijd goed hebben geholpen.

Lees verder

Vakantie eetstoornis

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn eetstoornis

Vakantie en een eetstoornis gaan vaak lastig samen. Dat weten jij en ik als geen ander. Je bent uit je dagelijkse ritme. Je gaat niet naar school en niet naar je werk. Eten doe je vaak op andere tijden. In de supermarkt verkopen ze onbekende producten. Je reisgenoten hebben de hele dag zin in ijs, chips en friet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die wekelijkse barbecue.

Je hebt het gevoel dat je dingen moet eten die je eigenlijk niet wilt eten. Je voelt jezelf steeds dikker worden van het nietsdoen en van alle ongezonde snacks. Of misschien ben je bang voor vervelende en onbedwingbare eetbuien, zodat je thuis weer extra moet compenseren. Er liggen immers overal verleidingen op de loer, zoals ijsjes en terrasjes. Misschien is er wel helemaal geen mogelijkheid voor eetbuien. Ook deze gedachte kan je angstig maken. De stress slaat toe als je eraan denkt dat je de eetbuien niet kunt compenseren. Je zult je bewegingsdrang moeten loslaten. Je sportritme is op vakantie natuurlijk anders dan thuis. Zoveel gedachten en zoveel angsten… Terwijl iedereen lijkt te genieten van de zomer en van de vakantie, raak jij in paniek.

Herken de symptomen van een eetstoornis

 • Kieskeurig zijn met eten
 • Angst om aan te komen
 • Laag of negatief zelfbeeld
 • Vertekend eigen lichaamsbeeld
 • Dwangmatig bewegen of sporten
 • Eetbuien afwisselen met diëten

Genieten op vakantie: samen met je eetstoornis

Ook als je een eetstoornis hebt, is het mogelijk om te genieten van de zomervakantie. Onderstaande tips kunnen jou helpen om samen met je eetstoornis op vakantie te gaan.

 1. De vakantie hoeft niet perfect te zijn. Accepteer dat er goede en slechte dagen zullen zijn;
 2. Praat met je reisgenoten over wat je bezig houdt;
 3. Leg jezelf geen druk op en kijk wat voor jou haalbaar is;
 4. Neem regelmatig tijd voor jezelf om te ontspannen;
 5. Maak een dagritme. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen;
 6. Bepaal van te voren wat je gaat eten en laat eventueel iemand hierin meedenken;
 7. Laat je keuzes niet teveel beïnvloeden door anderen;
 8. Focus tijdens de vakantie of bbq op de verbinding met je vrienden of familie;
 9. Plan activiteiten in waar je blij van wordt;
 10. Trek kleding aan waar je je comfortabel in voelt.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Mijn eetstoornis tijdens vakanties

Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn dat je het lastig vindt om op vakantie te gaan. Ik kon mijn eetstoornis op vakantie altijd heel goed loslaten. Er waren geen triggers vanuit huis. Op vakantie had ik geen stress over school of mijn werk. Er was geen maatschappelijke druk en ik vond het fijn even niets te moeten. Omdat er op vakantie niets van mij werd verwacht, had ik de eetstoornis wat minder nodig.

Hulp nodig bij jouw eetstoornis?

Als je een eetstoornis hebt, kan het heel moeilijk zijn om op vakantie te gaan. Mensen in je omgeving zullen dat niet altijd begrijpen. Maak jij je veel zorgen over je eetstoornis? Vraag je jezelf af hoe je de vakantie door moet komen? Blijf niet rondlopen met je angst. Ik help je graag bij het herstel van jouw eetstoornis.

Back To Top