skip to Main Content

Op vakantie met een eetstoornis: hoe doe je dat?

Het omgaan met een eetstoornis tijdens de zomervakantie kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren waarop je hiermee kunt omgaan. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf geen strikte beperkingen op te leggen. De zomervakantie draait immers om ontspanning en plezier. Geef jezelf toestemming om te ontspannen en te genieten van de vakantie.

Ik begrijp als geen ander dat dit erg lastig kan zijn. Vorig jaar schreef ik al een blog met daarin tien tips: Vakantie met een eetstoornis: 10 tips zodat ook jij kunt genieten. In mijn vorige blog ging ik dieper in op de eerste vijf tips. In deze blog ga ik dieper in op de laatste vijf tips. Onderstaande punten kunnen je goed helpen als je op vakantie gaat. Dit heeft mij tijdens mijn eetstoornis ook geholpen.

Lees verder

eetstoornis tips vakantie

1.      Bepaal van te voren wat je gaat eten en laat eventueel iemand hierin meedenken

Tijdens mijn eetstoornis vond ik het fijn om de eetmomenten van tevoren in te plannen en te bepalen wat ik zou gaan eten. Dit is in het buitenland natuurlijk wat lastiger. Je kunt niet altijd de producten kiezen die je gewend bent en die vertrouwd zijn.

Met ‘bepalen wat je eet’ bedoel ik niet dat je alle calorieën al gaat uittellen. Misschien werkt een eetlijst goed voor jou. Of ben je al aan het oefenen met eten naar behoefte. Als je uit eten gaat, zou je van tevoren het menu kunnen bekijken. Of je kunt informatie vragen over de maaltijden. Dit kan helpen om vooraf keuzes te maken die in lijn zijn met je herstel.

Het is afhankelijk van de fase van herstel wat voor jou werkt. Denk er al voor je vakantie over na hoe je het wilt aanpakken. Bespreek het eventueel ook met je behandelaar.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

2.    Laat je keuzes niet teveel beïnvloeden door anderen

Je hebt altijd zelf de keuze wat je wilt eten. Door de eetstoornis voelt dit echter niet altijd zo. Misschien ga je jezelf vergelijken met anderen. Of raak je in de war door wat anderen zeggen. Opmerkingen als ‘je kan het hebben’, of ’voor deze keer kan het toch wel?’ vond ik altijd erg verwarrend. Persoonlijk vond ik het ook lastig om ‘nee’ te zeggen. Maar weet dat dit altijd kan! Vaar je eigen koers. Het gaat erom wat JIJ nodig hebt.

Als je er zelf niet uit komt door de eetstoornisgedachten, is het altijd fijn als anderen mee mogen denken. Maar je bepaalt altijd zelf wat je wilt eten. Je eigen keuzes maken is een moedige stap! Het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen welzijn.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

3.    Focus tijdens de vakantie of bbq op de verbinding met je vrienden of familie

Door je eetstoornis heb je het gevoel dat tijdens de zomervakantie alles om eten draait. Er zijn immers talloze barbecues en sociale aangelegenheden waar eten centraal staat. Hierdoor kan de druk en angst rondom eten intenser worden. Bovendien valt de structuur en routine weg, wat een extra uitdaging vormt.

Bedenk dat dit ook een tijd is waarin we de kans hebben om ons te richten op de extra tijd met vrienden en familie. In plaats van te focussen op eten, kun je je ook concentreren op het koesteren van de relaties die je dierbaar zijn. Het samenzijn met dierbaren biedt ook nog eens emotionele steun, afleiding en plezier. Dit zijn allemaal ingrediënten om de eetstoornis aan de kant te zetten.

4.    Plan activiteiten in waar je blij van wordt

Het doen van activiteiten waar je van geniet, kan een gevoel van voldoening en plezier creëren. Of het nu gaat om het lezen van een boek, een wandeling in de natuur, schilderen of dansen. Het kan een fijne afleiding bieden van negatieve gedachten en de obsessie rondom eten. Bovendien kan het plannen van activiteiten die plezier brengen het zelfvertrouwen vergroten en het gevoel van eigenwaarde versterken.

Eetstoornissen gaan vaak hand in hand met een laag zelfbeeld. Door activiteiten te ondernemen waar je je goed bij voelt en waar je plezier aan beleeft, kun je je zelfvertrouwen versterken.

5.    Trek kleding aan waar je je comfortabel in voelt

Een eetstoornis kan gepaard gaan met een negatief lichaamsbeeld en een verstoorde relatie met het eigen lichaam. Kies kleding die je graag draagt en die een gevoel van comfort en geborgenheid bieden. Dit kan een positieve invloed hebben op je stemming. Draag comfortabele kleding die je mooi vindt en waarin je je prettig voelt. Dit zorgt ervoor dat je je minder bewust bent van je lichaam. Ook kun je je dan beter focussen op andere dingen, zoals de mensen met wie je samen bent of de activiteit waar je plezier uit haalt.

Onthoud dat herstel van een eetstoornis een proces is en dat het normaal is om moeilijke momenten te ervaren. Wees geduldig en mild voor jezelf en zoek professionele hulp als dat nodig is. Wil je met mij praten voordat je op vakantie gaat? Ik kan je begeleiden en advies geven over hoe je met je eetstoornis kunt omgaan tijdens je vakantie.

Back To Top