skip to Main Content

Therapie eetstoornis

Wanneer het je duidelijk is dat je te maken hebt met een eetstoornis, zal je hoogstwaarschijnlijk in therapie gaan. Juist in de periode voor of na therapie kan er ook nog ontzettend veel herstel en ontwikkeling plaatsvinden. Niet in de laatste plaats, omdat je eetgedrag natuurlijk de hele dag door plaatsvindt.  Wat kan je nou voor of na therapie doen, om je herstel duurzaam te bevorderen?

Lees verder

Dit kun je doen voordat je de eetstoornis therapie start

Twijfel je of je in therapie wil gaan? Mocht je nog niet zeker weten of therapie voor jou de oplossing is, weet dat je dan nu ook al veel kan doen. Zo heb ik, Esti Helpt, heel handige online modules die heel verhelderend werken en een mooie eerste stap kunnen zijn om met jezelf aan de slag te gaan. Het is laagdrempelig om online te beginnen, daarna kan vervolgens wat intensiever voor therapie gekozen worden waar nodig.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Na therapie, ben je dan al direct hersteld van een eetstoornis?

Ook na je therapie is het belangrijk om nog goed stil te blijven staan bij jou sterkten en valkuilen. Een belangrijke vraag is namelijk: wanneer ben je hersteld van een eetstoornis? Feitelijk ben je hersteld als je al een geruime periode (zo’n 8 weken tot drie maanden) stabiel bent. Ook is het de bedoeling dat je daarbij geen kenmerken meer vertoont van de eetstoornis waar je last van had. Toch is het heel logisch dat je je alsnog uitgedaagd voelt. Al helemaal wanneer er nieuwe of bijzondere situaties zijn die je hiertoe triggeren. Daarom kan het ook na therapie nog heel fijn zijn om aan jezelf te blijven werken. De eetstoornis komt immers van dieper uit, dus het werken aan jezelf is hoe je hiervan echt herstellen kan!

Ik help je na de therapie eetstoornis uitdagingen aan te gaan, om je volledig te kunnen bevrijden hiervan”.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Je eetstoornis therapie aanvullen met extra begeleiding

Esti Helpt biedt dan ook de mogelijkheid om je therapie, voor of na de start hiervan, aan te vullen met extra begeleiding rondom je eetstoornis. Hiermee bereik je nog beter dat:

  • Je een stabiel en gezond eetpatroon kan bereiken en niet meer extreem weinig of veel eet;
  • Je geen eetbuien meer hebt, doordat je weet WAAROM je überhaupt eetbuien hebt;
  • Je je eetpatroon dat ongezond is herkent, zodat je het op den duur ook niet meer compenseert met ongezond gedrag (braken, laxeren, obsessief sporten, streng op dieet of maaltijden overslaan).
  • Je je zelfvertrouwen niet meer laat afhangen van uiterlijk of gewicht, en dat ben JIJ helemaal waard!

Juist door te werken aan verdere versterking van je eigenwaarde, het herkennen van je emoties, het doorbreken van patronen, gedurende langere tijd, zal je genezing veel duurzamer zijn.

En ben je dan klaar als je hersteld bent?

Als ervaringsdeskundige weet ik, het is mogelijk om helemaal te herstellen! Wel weet ik dat het van binnen uit aanpakken, maakt dat je voorkomt toch nog niet klaar te zijn.

Dan alsnog kan er natuurlijk nog zoiets te ervaren zijn als de angst voor het terugkomen ervan. Dit vertrouwen opbouwen groeit. En heeft ook tijd nodig. Het bewust aandacht blijven besteden aan ‘gezond gedrag’ zorgt dat terugval voorkomt.

Voor of na eetstoornis therapie hulp bij het herstellen van je eetstoornis?

Ik ben er voor je!

Mijn naam is Esti. Ik ben ervaringsdeskundige en opgeleid tot toegepast psycholoog.

Bij mij sta jij centraal! Jij kent jouw probleem het beste. Je hebt zelf ook alles in je om het probleem op eigen kracht op te lossen. In mijn rol houd ik een spiegel voor, zijn we consequent naar de eetstoornis en begeleid ik je stapsgewijs naar het herstel van een eetstoornis. Lijkt het je fijn om voor of na therapie eetstoornis hulp te ontvangen middels mijn 1-op-1 of online ervaringsdeskundigheid? Ik hoop graag van je te horen!

Esti

Back To Top