skip to Main Content

Welke eetstoornissen zijn er?

De meeste mensen denken bij een eetstoornis aan iemand die niet of nauwelijks eet en daarbij doelbewust veel overgeeft. Maar dat is te kort door de bocht. Een eetstoornis kan zich namelijk op verschillende manieren uiten. Het is daarom goed om even kort uit te leggen wat een eetstoornis precies is en welke eetstoornissen er zijn.

Neem contact op met Esti

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen eten te weinig en weer anderen juist te veel. Er zijn ook mensen die periode van eetbuien afwisselen met perioden van (streng) compenseren. Eten beïnvloed dan in de meeste gevallen je hele leven. Dit is niet altijd zichtbaar. Maar welke eetstoornissen zijn er allemaal?

Anorexia (Nervosa)

De bekendste eetstoornis is Anorexia (Nervosa). Ongeveer 56.000 mensen in Nederland lijden aan deze eetstoornis en komt het meest voor bij vrouwen (95%). Mensen die aan anorexia lijden. voelen zich vaak te dik, terwijl ze heel mager zijn. Ze zijn bang om aan te komen.

Lees meer over Anorexia

Boulimia (Nervosa)

Een minder bekende eetstoornis is Boulimia (Nervosa). In Nederland lijden ongeveer 22.000 mensen, voornamelijk vrouwen (95%), aan deze stoornis. Mensen met Boulimia wisselen regelmatig voorkomende eetbuien af met compensatiegedrag (zelfopgewekt braken, excessief bewegen etc.).

Lees meer over Boulimia

Eetbuienstoornis

Een eetbuienstoornis wordt ook wel binge eating genoemd. Naar schatting lijden zo’n 160.000 Nederlanders hieraan. Dat is bijna 30 keer zoveel als Anorexia en 7 keer zoveel als Boulimia. Het gaat hierbij om regelmatige eetbuien, zonder compensatiegedrag.

Lees meer over de Eetbuienstoornis

Werkwijze

1. Kennismaking

Mijn begeleiding is heel persoonlijk en daarom is de kennismaking een belangrijk onderdeel. Ik vind het van belang dat jij je op je gemak voelt. De therapeutische relatie is een belangrijke factor die bepalend kan zijn voor het slagen van je behandeling. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.

Volgende pijler

2. Intake

Als het voor beiden goed voelt, plannen we een intakegesprek. Tijdens dit gesprek praten we over wat precies je klachten zijn, hoe je die ervaart, op welke vlakken in je leven deze klachten je belemmeren en wat je graag zou willen veranderen. Ook mag jij je verwachtingen uitspreken. Denk hierbij aan de frequentie dat je zou willen afspreken. Het kan zijn dat je deze (nog) niet zo goed weet; dit is niet erg.

Volgende pijler

3. Counselling

Tijdens de counselling, zullen we je situatie en verwachtingen verder verkennen. Ik kijk verder dan de eetstoornis en stem de coaching hier op af. Ieder mens is uniek en daarmee ook elke eetstoornis. Door de eetstoornis vanaf de kern aan te pakken worden patronen en overtuigingen zichtbaar gemaakt en met respect doorbroken, waardoor er ruimte ontstaat om nieuw, passend gedrag eigen te maken wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van je leven.

Volgende pijler

4. Methode

Tijdens de counselling consulten werk ik met verschillende methodieken, zoals Cognitieve Gedragstherapie, en zet ik de kracht van mijn eigen herstelervaring in. Dit integreer ik in onze gesprekken en opdrachten. Ze sluiten aan bij jouw doelen en het traject van je herstel. Het kan ook zo zijn dat ik dit inzet tijdens een wandeling of lichaamsgerichte oefeningen.

Volgende pijler

5. Locatie

In mijn praktijk aan huis is een warme sfeer gecreëerd, waar iedereen zich op zijn of haar gemak kan voelen. Bovendien ligt de praktijk aan de rand van het bos, waardoor het zich perfect leent om samen een wandeling te maken als je daar behoefte aan hebt. Een consult bij jou thuis of telefonisch kan natuurlijk ook als je dat fijner vindt.

Maak een afspraak

Welke eetstoornissen zijn er nog meer?

Welke eetstoornissen zijn er naast anorexia, boulimia of eetbuienstoornis nog meer? Soms heeft iemand een aantal overeenkomstige, maar niet alle, kenmerken van een eerdergenoemde specifieke eetstoornis. In dat geval is er sprake van een anders gespecificeerde voedings- en eetstoornis of ongespecificeerde voedings- en eetstoornis. Dit klinkt misschien wat breed of vaag, maar toch kunnen we enkele andere vormen duidelijk van elkaar onderscheiden.

Hoe herken je een eetstoornis?

Een eetstoornis kun je zelf herkennen, maar kan ook medisch vastgesteld worden. Dit wordt gedaan door een psychiater. Heb je het vermoeden dat jij of een dierbare van jou aan een eetstoornis lijdt? Doe dan de online Eetstoornistest van Stichting Kiem.

Op de website van Stichting Kiem en de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen vind je nog meer informatie over verschillende vormen van eetstoornissen.

Hoe kom je van een eetstoornis af?

Als je met een eetstoornis leeft, weet je in eerste instantie oprecht niet of je er wel vanaf wilt. Het is namelijk voor sommige mensen een middel om grip te krijgen op het leven. Soms duurt het daarom een tijdje voor iemand er klaar voor is om van een eetstoornis te herstellen. Omdat het best wel een psychisch complexe stoornis is, kan soms de paniek toeslaan. Want, welke eetstoornissen zijn er eigenlijk wel of niet behandelbaar?

Ik geloof dat er voor elke eetstoornis een passend behandel- of hersteltraject is. Maar, de eerste stap daar naartoe is het erkennen en hulp durven vragen. Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander hoe moeilijk dat is, maar ook hoe cruciaal het is om weer met volle teugen van het leven te kunnen genieten. Wil je hierover met mij sparren? Neem dan even contact met mij op per e-mail of telefoon.

Back To Top