skip to Main Content

Zwanger en een eetstoornis: hoe ga je daarmee om?

Heb jij een eetstoornis en ben je zwanger of wil je zwanger worden? Dan begrijp ik dat dit een zware tijd voor je is. Want laten we eerlijk zijn: een zwangerschap en een eetstoornis zijn geen match. Waar jij al moeite hebt met je lichaamsbeeld, zal dit extra confronterend zijn wanneer dit verandert tijdens een zwangerschap. Je krijgt rondingen die lastig zijn te accepteren. Je wilt heel graag moeder worden, maar bij het idee dat je lichaam gaat veranderen, raak je in paniek.

Lees verder

Eetstoornis zwangerschap

Eetstoornis en zwanger worden

De lichamelijke gevolgen van een eetstoornis beperken zich niet alleen tot ondergewicht. Ook je menstruatie kan verstoord raken. Dit komt door een verminderde hormoonproductie. Ondergewicht kan ervoor zorgen dat je menstruatie wegblijft en kan de vruchtbaarheid verminderen. Ondervoeding kan zelfs leiden tot blijvende onvruchtbaarheid. In de praktijk is het zo dat vrouwen die een eetstoornis hebben of hebben gehad, vaker een fertiliteitscentrum raadplegen om zwanger te worden.

Herken de symptomen van een eetstoornis

  • Kieskeurig zijn met eten
  • Angst om aan te komen
  • Laag of negatief zelfbeeld
  • Vertekend eigen lichaamsbeeld
  • Dwangmatig bewegen of sporten
  • Eetbuien afwisselen met diëten

Eetstoornis tijdens je zwangerschap

Mijn advies is om een eetstoornis te behandelen en te herstellen voordat je zwanger gaat worden. Maar een eetstoornis kan ook ontstaan tijdens je zwangerschap. Doordat je tijdens je zwangerschap meer moet gaan eten en je lichaam verandert, kun je een eetstoornis ontwikkelen. Ook dan ben je nog niet te laat om hulp te vragen.

Voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat weet iedereen. Maar jij en ik weten dat dit een enorme uitdaging is voor iemand met een eetstoornis. Jouw relatie met voeding en gewicht is immers verstoord.

Sommige vrouwen merken dat er tijdens hun zwangerschap een tijdelijke verbetering optreedt. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid van hun ongeboren kind. Maar er zijn ook vrouwen waarbij het niet goed gaat. En helaas brengt dit mogelijke risico’s met zich mee: groeivertraging, een miskraam of problemen in de verdere ontwikkeling van het kind.

Ook kun je last krijgen van compensatiedrang. Dit is de drang om alles wat je eet te moeten compenseren. Dit wordt ook wel bewegingsdrang genoemd. Je hebt het gevoel dat je continu moet bewegen om het teveel aan eten er weer af te krijgen. Je gaat overmatig en obsessief sporten, lopen of bijvoorbeeld poetsen.

Gratis intake aanvragen

Herken de symptomen van een eetstoornis

Een eetstoornis zorgt dagelijks voor problemen. Er speelt meer dan alleen eten of niet eten. Iemand kan vastlopen vanwege vertekende gedachten over zichzelf. Hierdoor kan men te weinig of juist te veel gaan eten. Maar ook overmatig compenseren in de vorm van overgeven, diëten, laxeren of bewegen (sporten). Een eetstoornis is een verborgen probleem, wat je aan de buitenkant niet snel ziet of laat zien. Een duidelijk te herkennen signaal is vaak echter wel dat iemand kieskeurig omgaat met eten uit angst om aan te komen.

Mijn ervaring tijdens mijn zwangerschappen

Door mijn eetstoornis was mijn menstruatie verstoord en had ik last van verminderde vruchtbaarheid. Dankzij een vruchtbaarheidsbehandeling ben ik twee keer zwanger geworden. Het is fijn dat het op deze manier is gelukt. Ik heb twee prachtige kinderen en daar ben ik erg dankbaar voor.

Zo’n drie jaar voor mijn eerste zwangerschap ben ik hersteld van mijn eetstoornis. Gelukkig heb ik er tijdens mijn beide zwangerschappen geen last meer van gehad. Ik was juist trots dat mijn lichaam veranderde en een zwangerschap kon dragen.

Wel merkte ik tijdens mijn eerste zwangerschap dat mijn omgeving bang was dat ik een terugval zou krijgen. Ik ben trots dat ik nog steeds kan zeggen dat ik hersteld ben. Ook voor jou is het mogelijk om te herstellen van je eetstoornis.

Hulp nodig bij jouw eetstoornis?

Ook na de bevalling kan de eetstoornis sterker worden of is er kans op een terugval. Dit kan te maken hebben met stress, vermoeidheid en onzekerheden over het ouderschap. Het is goed om alert te blijven en op tijd hulp in te schakelen.

Ben jij bezorgd over jouw eetstoornis en een eventuele zwangerschap? Denk je veel na over een veranderend lichaam, heb je eetbuien of last van compensatiedrang? Ik help je hier graag bij. Ik begrijp je als geen ander en ik weet waar ik over praat. Blijf er niet mee rondlopen. Ook jij verdient een fijne en zorgeloze zwangerschap.

Back To Top