Eetstoornis en zwanger worden
De lichamelijke gevolgen van een eetstoornis beperken zich niet alleen tot ondergewicht. Ook je menstruatie kan verstoord raken. Dit komt door een verminderde hormoonproductie. Ondergewicht kan ervoor zorgen dat je menstruatie wegblijft en kan de vruchtbaarheid verminderen. Ondervoeding kan zelfs leiden tot blijvende onvruchtbaarheid. In de praktijk is het zo dat vrouwen die een eetstoornis hebben of hebben gehad, vaker een fertiliteitscentrum raadplegen om zwanger te worden.
Eetstoornis tijdens je zwangerschap
Mijn advies is om een eetstoornis te behandelen en te herstellen voordat je zwanger gaat worden. Maar een eetstoornis kan ook ontstaan tijdens je zwangerschap. Doordat je tijdens je zwangerschap meer moet gaan eten en je lichaam verandert, kun je een eetstoornis ontwikkelen. Ook dan ben je nog niet te laat om hulp te vragen.
Voor de ontwikkeling van jouw ongeboren baby is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat weet iedereen. Maar jij en ik weten dat dit een enorme uitdaging is voor iemand met een eetstoornis. Jouw relatie met voeding en gewicht is immers verstoord.
Sommige vrouwen merken dat er tijdens hun zwangerschap een tijdelijke verbetering optreedt. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de gezondheid van hun ongeboren kind. Maar er zijn ook vrouwen waarbij het niet goed gaat. En helaas brengt dit mogelijke risico’s met zich mee: groeivertraging, een miskraam of problemen in de verdere ontwikkeling van het kind.
Ook kun je last krijgen van compensatiedrang. Dit is de drang om alles wat je eet te moeten compenseren. Dit wordt ook wel bewegingsdrang genoemd. Je hebt het gevoel dat je continu moet bewegen om het teveel aan eten er weer af te krijgen. Je gaat overmatig en obsessief sporten, lopen of bijvoorbeeld poetsen.
Gratis intake aanvragen
Mijn ervaring tijdens mijn zwangerschappen
Door mijn eetstoornis was mijn menstruatie verstoord en had ik last van verminderde vruchtbaarheid. Dankzij een vruchtbaarheidsbehandeling ben ik twee keer zwanger geworden. Het is fijn dat het op deze manier is gelukt. Ik heb twee prachtige kinderen en daar ben ik erg dankbaar voor.
Zo’n drie jaar voor mijn eerste zwangerschap ben ik hersteld van mijn eetstoornis. Gelukkig heb ik er tijdens mijn beide zwangerschappen geen last meer van gehad. Ik was juist trots dat mijn lichaam veranderde en een zwangerschap kon dragen.
Wel merkte ik tijdens mijn eerste zwangerschap dat mijn omgeving bang was dat ik een terugval zou krijgen. Ik ben trots dat ik nog steeds kan zeggen dat ik hersteld ben. Ook voor jou is het mogelijk om te herstellen van je eetstoornis.
Hulp nodig bij jouw eetstoornis?
Ook na de bevalling kan de eetstoornis sterker worden of is er kans op een terugval. Dit kan te maken hebben met stress, vermoeidheid en onzekerheden over het ouderschap. Het is goed om alert te blijven en op tijd hulp in te schakelen.
Ben jij bezorgd over jouw eetstoornis en een eventuele zwangerschap? Denk je veel na over een veranderend lichaam, heb je eetbuien of last van compensatiedrang? Ik help je hier graag bij. Ik begrijp je als geen ander en ik weet waar ik over praat. Blijf er niet mee rondlopen. Ook jij verdient een fijne en zorgeloze zwangerschap.